Прибързано е въвеждането на "зелен" сертификат от утре, 21 октомври 2021 г., като условие за присъствено обучение на студентите. Това заявиха пред БНР от Националното представителство на студентските съвети.

Мнението на студентите е, че е нужно гратисният период да бъде едномесечен. В този срок студентите, преподавателите и обслужващия персонал ще могат да се ваксинират, за да получат документа.

Протест срещу зеления сертификат със знамена на Атака и Възраждане
Обновена

Протест срещу зеления сертификат със знамена на Атака и Възраждане

Хората са пред сградата на Министерския съвет, където тече заседание на служебния кабинет

От Студентските съвети са притеснени, че за да получат зелен сертификат, преподаватели, обслужващ персонал и студенти трябва да имат завършен имунизационен цикъл, което изисква време, а заповедта за сертификатите, която бе публикувана вчера, 19 октомври, влиза в сила още утре - 21 октомври.

Заради ниския процент на ваксинация в системата, резултатът ще е преминаване на всички почти висши училища в онлайн среда от утре, смята Даниел Парушев, председател на съветите.

Сертификатът за ваксиниран - безсрочен, за преболедувал COVID-19 - едногодишен

Сертификатът за ваксиниран - безсрочен, за преболедувал COVID-19 - едногодишен

Предстои да бъде издадена такава заповед на МЗ

По думите му това няма да е добре за системата на висшето образование. "Със сигурност и сред студентската общност, защото студентите няма да бъдат подготвени след две, четири, пет години, когато трябва да завърши тяхното обучение на пазара на труда", каза Парушев.

По думите му, студентите трябва да имат право на присъствено обучение и с доказване на антитела срещу Covid.

"Много студенти и преподаватели взимаха тестовете си от аптеките, те имат в момента антитела, официалната статистика обаче не ги засича", каза председателят на Студентските съвети.

На днешната извънредна среща на студентските съвети ще бъдат обсъдени зелените сертификати. Според резултати от анкети сред студентите, имунизирани срещу COVID-19 са между 20 и 30% от тях.

Кацаров отрича за натиск от Радев за новите мерки

Кацаров отрича за натиск от Радев за новите мерки

Аз нося отговорност и взимам решенията