Предвижда се десетокласниците по новата учебна програма да завършат с Удостоверение за завършен първи гимназиален етап. Оценките до 10 клас ще бъдат вписани само в Удостоверението и няма да присъстват в дипломата.

Удостоверението е абсолютно легитимен документ, който показва оценката от 8, 9 и 10 клас. Това заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова на пресконференция в МОН.

В дипломата са средно образование ще бъдат вписани окончателните оценки от 11 и 12 клас. Дипломата е документ, който показва завършена степен на образование, поясни зам.-министър  Михайлова.

През следващата година ще започнат да учат десетокласниците, които през 2020 ще получат удостоверения за завършен първи етап. От 2022 г. ще е първият випуск, който ще завърши по нова учебна програма.

Изпитите след 10 клас не са матура, успокоява Вълчев

Изпитите след 10 клас не са матура, успокоява Вълчев

До 2021 г. средната учителска заплата ще стане 1500 лв., прогнозира той

В обществото съществува притеснение ако е изучаван профил, който не е свързан с насоката за кандидатстване на ученика след 12 клас, как ще се формира бала. Михайлова увери, че ще могат да бъдат използвани оценките от удостоверението за завършен първи гимназиален етап, ако е нужна оценката като балообразуваща за висше учебно заведение.

Идеята е учениците да не отпаднат след 10 клас, но винаги има отпаднали, посочи зам.-министърът.

Ученици „стресирани“ от изпитите след 10 клас

Ученици „стресирани“ от изпитите след 10 клас

Според тях нямало ефект от тях