До края на следващата седмица са осигурени тестовете за COVID-19, които гарантират присъственото обучение на учениците от I до IV клас в цялата страна, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

През последните дни регионалните управления на образованието получиха общо 310 200 теста със слюнка. Заедно с новото количество общо разпределените тестове от началото на кампанията до момента стават 1 076 200.

Заради липса на тестове МОН предлага зелен сертификат за големите ученици

Заради липса на тестове МОН предлага зелен сертификат за големите ученици

В момента тестове има само за учениците до 4 клас до края на седмицата

Над 1 млн. тестове на седмица са необходими, за да се възстанови присъственото обучение на всички ученици в цялата страна. В момента в склада на БЧК в с. Лозен край София са налични 114 300 теста.

От МОН отчитат, че част от учениците от V до XII клас в 102 общини вече се върнаха на училище, като се редуват по график през седмица. Причината е, че там заболяемостта е между 250 и 500 на 100 000 души. При ротация децата над V клас не се изследват за COVID-19, тъй като в училище остават само половината от учениците, за които не са осигурени тестове. Малките ученици не се включват в графика за ротация, а продължават да учат в клас с тестване.

От вчера, 24 ноември, е възможно също възстановяване на присъственото обучение за по-големите ученици със зелен сертификат, когато те са повече от половината в съответната паралелка. Признават се валидни документи за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест - антигенен или PCR.

С пари за ремонти МОН купува тестове за ученици

С пари за ремонти МОН купува тестове за ученици

Парите ще стигнат за учениците от I до XII клас до края на 2021

Частните училища получиха възможност да закупуват тестове със собствени средства, за да върнат в клас по-големите си ученици, докато чакат доставки на безплатни тестове от държавата.