За пръв път заявленията за прием в гимназия могат да се подават и по електронен път, освен на хартия, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Ако за един седмокласник има подадени заявления през интернет и на хартия, за валиден ще се приема хартиеният вариант.

Документи на хартия ще се подават, както и в предишни години, в училища-гнезда. Те ще бъдат описани на сайтовете на регионалните управления на образованието. Задължително е заявлението да бъде подписано и от родител, тъй като учениците са непълнолетни, припомнят от МОН.

За да могат да продължат образованието си в по-горен етап, трябва да кандидатстват всички седмокласници от неспециализираните училища, без значение дали са участвали в матура. Това гласят промените в Закона за предучилищно и училищно образование. Със сегашните разпоредби основно образование вече се завършва в седми клас.

Важни промени в изпитите за седми клас

Важни промени в изпитите за седми клас

Нов начин на балообразуване и различни задачи, готвят експерти

Седмокласниците, приети в предишни години в специализирани училища /спортни или по изкуства/ също се явяват на национално външно оценяване. Те имат две възможности за избор. Децата от спортни или от училища по изкуствата могат или да сменят училището си, като подадат заявление за кандидатстване заедно с останалите си връстници, или да останат в досегашното си училище. Във втория случай не е необходимо да подават заявление.

Кандидат-гимназистите трябва да подреждат желанията си не само по училища, но и по паралелки. В различните паралелки могат да класират с различни балообразуващи предмети, напомнят от МОН. Всяка паралелка по профил или по отделна специалност от дадена професия се изписва като отделно желание. Няма ограничение за броя на желанията, които могат да бъдат включени в заявлението. Документите се подават, след като излязат резултатите от националното външно оценяване - от 16 до 22 юни 2017 година.

Изпитът по български език ще се проведе на 19 май, а този по математика - на 22 май.

За първи път точките от националното външно оценяване няма да се преобразуват в оценки по шестобалната система. Вместо това в точки ще се преобразуват резултатите от двата балообразуващи предмета, включени в свидетелството за основно образование.

Министерството на образованието представя как ще се кандидатства след седми клас

Министерството на образованието представя как ще се кандидатства след седми клас

Конферентен център на МОМН,

Първото класиране ще излезе до 27 юни.

След като видят резултатите, учениците могат да се запишат в училището или да потвърдят, но без да се записват, и да участват във второто класиране. При втория случай няма нужда от пренареждане на желанията. Второто класиране излиза до 4 юли.

Недоволният и от второ класиране ученик, може да участва в третото. Тогава ще трябва да пренареди желанията си съобразно незаетите места в гимназиите. Резултатите от трето класиране ще бъдат готови до 17 юли 2017 година.

Нови правила: Точките заместват оценките за седмокласниците

Нови правила: Точките заместват оценките за седмокласниците

Има и друга промяна в полза на учениците

Учениците могат да кандидатстват за профилирано обучение по чужди езици, хуманитарни науки, обществени науки, икономическо развитие, софтуерни и хардуерни науки, предприемачески, математически, природни науки, изобразително изкуство, музика и физическо възпитание и спорт.

Във възможностите за избор се включват също паралелките за професионално обучение по специалности от професиите, включени в Списъка на професиите за професионално образование и обучение.

До 10 април т.г. на интернет страниците на всяко регионално управление на образованието, както и на всяко училище се публикуват утвърденият план-прием и начинът на балообразуване по паралелки.

Включват и олимпиадите в бала за кандидатстване на седмокласниците

Включват и олимпиадите в бала за кандидатстване на седмокласниците

Така ще бъде променен и държавния образователен стандарт за училищното образование

При доказана необходимост промяна в утвърдения държавен план-прием може да се извършва в срок до 30 април. И тази промяна се публикува на интернет страницата на регионалното управление на образованието и на съответното училище.