Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди новите цени на водата за 26 различни района на страната, съобщава БНР.

Те ще влязат в сила от началото на 2021 г.

Предложенията на енергийния регулатор варират от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества.

Предвижда се ВиК услугите да поскъпнат в 7 града, като най-значителното е от 6% - за София и Разград.

По-евтина вода се предвижда за 16 населени места, като най-голямото поевтиняване е във Видин - с близо 22%, в Сливен - 17%, а в Ямбол и Добрич - 14-15%.

Цената на водата според качеството, настоява омбудсманът

Цената на водата според качеството, настоява омбудсманът

Ковачева иска водата в Перник да не поскъпва

Представителите на тези дружества обаче възразиха срещу планираните намаления и заявиха, че ако бъде прието, те ще обжалват решението на регулатора.

Без промяна остава цената на водата в Монтана.

ВиК дружествата в Хасково и Търговище пък за пръв път имат одобрени бизнес планове. Там, както и във Варна, Силистра, Монтана, Шумен, Враца, Добрич, Ловеч и Стара Загора услугата ще струва над 3 лева за кубичен метър. Най-скъпо ще е в Разград - 3,63 лева.

Ивайло Касчиев от КЕВР обясни, че за да определи дали да има поскъпване или поевтиняване на ВиК услугите в различните райони на третата година, регулаторът е проверил изпълнението на 5-годишните бизнес планове на дружествата.

По негови думи до момента изменението на одобрените цени е било свързано единствено с натрупаната инфлация. Вече обаче се отчитала и реално свършената работа от дружествата по отношение на изпълнението на инвестиционните програми и показателите за качество.

Касчиев посочи, че в случая с водата поевтиняването може да бъде разглеждано и като лоша новина, защото означава, че ВиК дружествата не са се справили.

Той изтъкна, че няколко оператора се открояват с недобри резултати и при тези дружества намалението на одобрените цени е сравнително най-високо спрямо другите.