Общият брой на подадените заявления за проекта АЕЦ "Белене" е 13.

7 от компаниите желаят да кандидатстват като стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене", 2 са за участие в проекта за доставка на оборудването и структурата по осигуряване на финансиране и 4 са заявления, които съдържат информация за миноритарен дял и закупуване на електрическа енергия.

Това стана ясно на пресконференция на енергийния министър Теменужка Петкова, на която лично тя обяви колко от кандидатурите на участниците, подали заявления, могат да участват в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене".

Седемте компании, които искат да се включват в битката за изграждането на проекта АЕЦ "Белене" са "ИПК и УП ЕООД" България, "Росатом" чрез дъщерна компания, "Бектрон Карлсруе", Консорциум "Електроцентрала Белене", Китайската компания CNNC, Корейската хидроатомна корпорация и Консорициум АЕЦ "Белене".

Останалите две оферти са за предоставяне на оборудване - от "Фрам атом" и "Дженерал електрик". Не се изключва възможността стратегическите инвеститори да се обединят с някои от тези, които искат да предоставят оборудване.

Двете компании, които имат желание да участват в доставката на оборудването и да вземат участие в структурата на финансирането на проекта, са "Фраматом" и Дженерал електрик". Участниците, подали четири заявления за договор за изкупуване на електрическа енергия и участие в миноритарен дял са European trade of energy Bulgaria, Еnergy distribution, Република Северна Македония и Energomont.

Проектът АЕЦ "Белене" е важен за целия регион, убедена Петкова

Проектът АЕЦ "Белене" е важен за целия регион, убедена Петкова

Тя представи процедурата пред потенциални инвеститори

Няма да бъде предприето нито едно действие, без да бъде обсъдено в широк кръг, увери Петкова и допълни, че не се предвижда да бъдат включени чуждестранни консултанти.

Още в рамките на днешния ден комисията ще започне работа по заявленията, ще ги разпредели на два списъка - изкупуване на електрическа енергия и участие в миноритарен дял. Листата трябва да бъде готова до 90 дни, но ако бъде готова по-рано, тя ще бъде обявена, посочи енергийният министър. Когато се направи кратката листа, ще бъде отправена покана за оферти. Тогава се очаква да настъпи същинската част по реализацията на проекта. Проектът по изграждането на проекта АЕЦ "Белене" трябва да бъде реализиран на пазарен принцип - без държавна гаранция и без дългосрочно изкупуване на електрическа енергия, поясни министърът на енергетиката.

Теменужка Петкова отрече като неверни появилите се информации в медийното пространство, че американската компания "Дженерал Електрик" се намира в несъстоятелност.

Българската страна ще участва чрез Националната електрическа компания (НЕК) и чрез своите активи, но участието ще представлява блокираща квота, която да оказва влияние върху важните решения, свързани с "живота на проекта".

"Важно е процедурата да приключи с успех, а не да бъдем максимално бързи. С бавни стъпки трябва да вървим напред и да бъдем оптимисти", призова енергийният министър.

"Росатом" подаде заявка за участие в конкурса за строеж на АЕЦ "Белене"

"Росатом" подаде заявка за участие в конкурса за строеж на АЕЦ "Белене"

Заявлението беше прието от НЕК

По думите на Петкова имало много скептицизъм към реализацията на проекта АЕЦ "Белене", но при всички тези кандидати скептицизмът може да се счита за разсеян. Комисията, която ще разгледа всички заявления, е изцяло българска и се състои от представители и експерти на Министерство на енергетиката, на БЕХ и на НЕК. Председател на комисията е Жаклен Коен, председател на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Комисията е адекватна и ще си свърши работата така, както е предвидено в процедурата и изискванията, категорична беше Теменужка Петкова. Критериите, по които ще бъдат разгледани заявленията на участниците, са опит в областта на ядрената енергетика, одиторски доклади, одитирани отчети през последните 3 години, кредитния рейтинг на компаниите, корпоративната свързаност на компаниите с други компании.

Петкова увери, че ще бъде направен пълен анализ на финансовото състояние на компаниите, опитът, който притежават в областта на ядрената енергетика, и експлоатацията на ядрените реактори.

Припомняме, вчера изтече крайният срок за кандидатстването за стратегически инвеститор за строежа на АЕЦ "Белене". Малко по-късно стана ясно, че руската държавна корпорация "Росатом" също е подала заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене". До момента е предоставено заявление за стратегически инвеститор от китайската и корейската ядрена корпорация.

Процедурата беше публикувана на 22 май тази година в Официалния вестник на Европейския съюз. Срокът за приключването й е 12 месеца от датата на обявяване.

АЕЦ "Белене" няма да се реализира, смята проф. Касчиев

АЕЦ "Белене" няма да се реализира, смята проф. Касчиев

Управляващите нямали "хал хабер" от ядрени рискове

На 7 юни 2018 г. Народното събрание размрази официално проекта за строителство на втора ядрена централа в България - 30-годишният проект "Белене", след което такова решение гласува и Министерския съвет.

Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента. Критика изказват ичетирите организации от АОБР, които не са доволни от изискванията на държавата към стротиелството на нова ядрена мощност.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. с мнозинството на ГЕРБ. Темата за проекта АЕЦ "Белене" обаче стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

БАН публикува доклада си в началото на 2018-та година, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

Властта отсече: Без никакви отстъпки и компромиси за строителството на АЕЦ "Белене"

Властта отсече: Без никакви отстъпки и компромиси за строителството на АЕЦ "Белене"

Към момента интерес са заявили корейска, китайска и руска компании

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

След това обаче премиерът Борисов излезе с още една авангардна идея проектът "Белене" да стане общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране.

По време на посещението си у нас през май руският премиер Дмитрий Медведев потвърди, че руската страна има интерес към АЕЦ "Белене".

Петкова: ЕК едва ли има нещо против "Росатом" да спечели проекта за АЕЦ "Белене"

Петкова: ЕК едва ли има нещо против "Росатом" да спечели проекта за АЕЦ "Белене"

Всички кандидати стават ясни на 19 август