Аванс от близо 250 млн. лева е платила държавната "Булгартрансгаз" за строителството на "Балкански поток". Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ.

По думите на министъра има две опции за финансиране на газопровода - строителят "Аркад" да осигури заем или "Булгартрансгаз" да потърси финансиране след построяването на първите 308 км.

Петкова поясни, че газопроводът "Балкански поток" ще бъде завършен през първата половина на 2020 г. заради забавяне на обществената поръчка за строителството му.

24 вагона и 60-70 тира докарват тръби за "Балкански поток", доволен Борисов

24 вагона и 60-70 тира докарват тръби за "Балкански поток", доволен Борисов

По думите му проектът е по-евтин от "Южен поток"

Министърът отбеляза, че "Балкански поток" е алтернативният маршрут за доставка на руски газ вместо през Украйна - през Турция. Цената на проекта е над 2 млрд. лева, а капацитетът му - над 15 млрд. куб. метра.

По отношение на подготовката на енергийните дружества за новия зимен сезон, енергийният министър заяви, че хората трябва да бъдат спокойни, тъй има добра готовност.

Един от приоритетите на страната и през следващата година ще остане защитата на въглищните ни централи, посочи Петкова. По думите й България е предложила на Брюксел план как да запази тези мощности до 2050 г.

Купуваме най-евтиния газ с новите газопроводи, хвали се Борисов

Купуваме най-евтиния газ с новите газопроводи, хвали се Борисов

По думите му където има газопроводи, няма война

46% от електрическата енергия, която е нужна на страната се осигурява именно от тези централи, които работят на въглища, този процент през зимата достига до 60, поясни Теменужка Петкова.

За да поевтинее токът за бита и дребния бизнес, министерството ще започне преговори и с американските централи за отпадане на дългосрочните договори за изкупуване на ток, допълни тя.