Бизнесът има нови предложения за намаляване на цената на тока. Работодателските организации не са доволни от начина, по който правителството изпълнява договорените с тях реформи в енергетиката. Представителите на бизнеса смятат, че споразумението напълно се неглижира от страна на правителството.

Пред БНР председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев коментира, че от всички договорени позиции е изпълнена само една. „Прекратено е свързването на нови източници производители на ел. енергия на преференциални цени от оборски тор, в случая”, обясни Велев. С това можело да се каже, че до голяма степен е предотвратено бъдещото покачване на цената за сметка на скъпа енергия от ВЕИ. Всичко останало обаче било в процес на обмисляне.

Васил Василев не изключва възможността да се стигне до нови протести на бизнеса, ако има съпротива на институциите. Все пак той уточни, че това е крайна мярка.

Васил Велев е категоричен, че големите сметки са факт. Именно те до голяма степен били причина за забавяне на износа и за забавяне на заетостта.

Добавката „задължение към обществото” можела да бъде редуцирана от 1 февруари. За целта обаче трябвало да се направят законови промени.

Велев обясни, че не всички приходи от квоти за емисии парникови газове се насочвали към Фонд „Сигурност на електроенергийната система". По думите му, близо една трета отивали в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към екоминистерството. Велев е категоричен, че това е абсолютно недопустимо, тъй като такива приходи могат да се насочват в други посоки, след като се покрие дефицитът, който се генерира от скъпата енергия от възобновяеми източници. В случая това не било така. Според бизнеса, трябва да има поправки в някои закони. Износът продължавал да не участва в данък „задължение към обществото”. Работодателските организации имат предложения как това да става на пазарен принцип.

Васил Велев смята, че понижаването на цената на природния газ не се използва, за да се намали кроссубсидирането. По мнението му някои от предлаганите мерки могат да върнат цената на тока на нивата от 1 август миналата година.

Днес предстояла среща с министъра на икономиката. Предстояли срещи и с парламентарните групи.