Парламентарната група на "БСП за България" търси подкрепа от останалите политически сили в Партийния дом за отлагане либерализирането пазара на електрическата енергия с една година. Пред журналисти депутатът Драгомир Стойнев обясни, че днес в енергийна комисия ще бъдат гледани промените в Закона за енергетиката, които касаят отлагането на либерализацията на пазара на електроенергия за бита. Стойнев се надява всички партии да подкрепят едно разумно решение, защото ако тази либерализация се случи, хората ще понесат хаоса на управляващите.

БСП са притеснени за това, което предстои, при положение, че няма редовно правителство, няма модел, не се знае как ще се компенсират битовите потребители и електроснабдителните дружества нямат средства, с които да купуват енергия, която да предоставят на бита. Ако либерализацията се състои, ще създаде големи проблеми, предупреди Драгомир Стойнев.

"Хаосът в момента е огромен, все още нужните пари във Фонда сигурност на енергийната системи ги няма, утре започва предизборната кампания и няма кой да се грижи за домакинствата. Важно е още днес партиите да подкрепят законопроекта, хората да се успокоят и да си отдъхнат", подчерта Драгомир Стойнев.

БСП отлага с година либерализацията на енергийния пазар

БСП отлага с година либерализацията на енергийния пазар

Фондът за сигурност на енергийната система е изпразнен

Междувременно, оказва се, че ГЕРБ-СДС и ДПС са внесли днес в Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. В него се предлага отлагане с 1 година либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители. Според вносителите този период ще се използва за финансово стабилизиране на дружествата от групата на БЕХ и ФСЕС. Също така ще се даде възможност на Министерски съвет и Министерството на енергетиката да проведат информационна кампания, за да запознаят потребителите с процеса на либерализация.

Законопроект със същото предложение са внесли днес и от парламентарната група на "Има такъв народ". Според формацията на Слави Трифонов премахването на регулирането на цените за битовите потребители ще доведе до изключително негативни последици за крайните потребители.

Депутатите се страхуват, че ще плащат по-скъп ток при пълна либерализация

Депутатите се страхуват, че ще плащат по-скъп ток при пълна либерализация

Народните представители отхвърлиха ветото на президента