"Демократична България" е категорично против изграждането на АЕЦ "Белене". Това заяви на пресконференция съпредседателят на обединението Атанас Атанасов.

Бавно и полека се изгражда коалиция между правителството, парламента и президента в един глас да обясняват, че трябва да се продължи изграждането на ядрената централа. Проектът е икономически, сеизмично и екологично опасен, предупреди Атанасов. Независимо от решението на Народното събрание за възобновяване на проекта сега се подготвя общественото обсъждане при строежа да се поемат държавни гаранции от инвеститорите.

"Явно има договорки, които не са публично известни", смята лидерът на ДСБ. Според него най-лошото, което се явява на политическия хоризонт, е да се поемат държавни гаранции. Тези десетки милиарди ще бъдат платени от българския данъкоплатец, убеден е Атанасов.

Проектът АЕЦ "Белене" е важен за целия регион, убедена Петкова

Проектът АЕЦ "Белене" е важен за целия регион, убедена Петкова

Тя представи процедурата пред потенциални инвеститори

АЕЦ "Белене" вече десетилетия е централа за производство на лъжи и корупция, изрази мнение съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той зададе въпрос кой е последният руски продукт, който са закупили българите, за да се насочваме към закупуване на централа по руски модел. По думите на Иванов централата служи за източване на публичен ресурс. Нека не позволяваме България да се окаже отново на страната на губещите в новата технологична революция, призова той и беше категоричен: "Не трябва да се закотвяме в технологичното минало."

Поканите за АЕЦ "Белене" са изпратени до потенциалните инвеститори

Поканите за АЕЦ "Белене" са изпратени до потенциалните инвеститори

Правителството ще развива ядрената енергетика, увери енергийният министър

Проф. Георги Касчиев обясни, че ядрените катастрофи не могат да бъдат предвидени и направи препратка към хитовия сериал "Чернобил". Проектът по думите му винаги ще е с риск от тежка авария заради разположението на площадката. Затова от ДБ настояват за експертиза може ли върху площадката да се изгражда атомна централа.

Според ПП "Зелено движение" (преименувана от ПП "Зелените") АЕЦ "Белене" е корупционна схема, която гълта милиарди. България изглежда изключително неадекватна на фона на европейските политики, смята председателят на партията Борис Сандов. Зелените ще продължат да подкрепят здравите сили в страната, като не допуснат изграждането на ядрена централа в сеизмичен район. От ДБ са убедени, че Белене трябва да стане паметник от комунистическия режим.

Румен Радев пред ТАСС: АЕЦ "Белене" ще бъде завършена

Румен Радев пред ТАСС: АЕЦ "Белене" ще бъде завършена

В проекта са вложени 3 млрд. лева, изтъкна президентът