Очаква се до края на деня Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде включен в енергийната система след аварийното му спиране през нощта. Час след полунощ бе задействана защитата на реактора при рутинна процедура.

Изключването не е довело до изтичане на радиация или проблеми с електрозахранването, твърди директорът на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски пред БНР.

Теменужка Петкова: Няма авария в АЕЦ-а, няма опасност за хората

Теменужка Петкова: Няма авария в АЕЦ-а, няма опасност за хората

Агенцията по ядрено регулиране ще направи проверка

По думите му в 1 часа и 16 минути бе изключен 5-и блок от енергийната система. При рутинни операции е допуснато отклонение, което довело до изключване на блока.

"Няма аварирало оборудване, няма засегнато оборудване, няма отклонение от нормалната радиационна обстановка. Няма основания за безпокойство. Към момента вървят пускови операции - те са доста продължителни. Между другото проверено е оборудването и няма причини блокът да не бъде пуснат", каза Бачийски.

Според изпълнителния директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев, за да се компенсира мощността на Пети блок на атомната централа, са били допълнително натоварени термичните и водните централи в страната.

"Електроенергийният системен оператор предприе незабавни мерки за компенсиране на отпадналата генерация. Били са активирани всички свободни резервиращи мощности на топлоелектрическите централи и в последствие с цел да се компенсират и дневните очаквани пикови стойности са предприети необходимите действия за стартирането и на два блока в ТЕЦ "Марица-Изток-2", каза Ангелин Цачев.

Към момента ТЕЦ "Марица-Изток-2" продължава да изпълнява функциите си като доставчик на студен резерв".

По информация на ЕСО - Електроенергийния системен оператор не се налага внос на ток, тъй като в момента вътрешното потребление не е високо.

Припомняме, на 19 януари 2021 г. стана ясно, че България получи лиценз за 5-и и 6-и блок на "Козлодуй" за още десет години. На 20 януари правителството прие доклад за резултатите от мерките за изграждане на нова ядрена мощност на площадка №2 в АЕЦ "Козлодуй". Възможно е реакторите, купени за АЕЦ "Белене" да бъдат преместени на тези площадки.

Според енергетици на 1-ви март 2006-а година в АЕЦ "Козлодуй" е била една от най-мащабните аварии в ядрената част на технологията. Тя също е в реактора на блок №5.