Двата блока на АЕЦ "Белене" може да заработят до края на 2028-а. Председателят на Българския атомен форум - БУЛАТОМ Богомил Манчев коментира пред БНР, че първи блок на АЕЦ "Белене" може да заработи през 2027 година, а втори година по-късно.

Модернизацията на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и проектът АЕЦ "Белене" са основните теми на международна конференция, организирана от БУЛАТОМ, а сред участниците са и представители на китайски, руски и френски компании, заявили интерес към проекта за втора атомна централа.

"Себестойността на електроенергията, всички преки разходи, които са за гориво, включително и отчитане по евро и половина на мегаватчас, за да се натрупат във фондовете за извеждане от експлоатация, е 25 евро. Всичко над 25 евро са финансови доходи, които ще обслужват финансовите разходи. Освен кредитите, които са привлечените средства, обслужват с определен процент, който трябва да работи собствения капитал. Моят съвет е той да не превишава 3%, тъй като собственикът има обект, който ще работи 60 години, т.е. той за целия си живот ще върне няколко пъти капитала, не един път, и тези финансови разходи са неговите застраховки, които трябва да прави на обекта".

"Атомстройекспорт" трябва да построи АЕЦ "Белене", смята Манчев. Според него, "той може да носи т.нар. "ядрена отговорност" за построяване на ядрен обект, защото се прави по техен проект, техни съоръжения. Всичко останало може да го смените, но това нещо не може да го смените. Парите ще ги дадат китайците - ако са китайците - китайците. Ако са съвкупност от стратегически инвеститори, примерно - Китай, Русия и други, стратегическите инвеститори ще дадат парите."

"България ще участва, доколкото разбирам от всички изказвания, с това, което сме похарчили като апорт, без да даваме пари, а с актив, който имаме - той е наличен. 30% от собствения капитал трябва да се даде - и ние сме го дали", добави Манчев.

Няма евентуален четвърти инвеститор за проекта "Белене", обяснява той. "Те бъркат, че "Фраматом", който иска да достави автоматиката на централата, той е откъм доставчиците. Той не е инвеститор. Инвеститор и доставчик са две различни неща", допълва Манчев.

Колко милиарда още за 30-годишен руски ядрен самовар, питат протестиращи срещу АЕЦ "Белене"
Обновена

Колко милиарда още за 30-годишен руски ядрен самовар, питат протестиращи срещу АЕЦ "Белене"

"АЕЦ Белене - made in China - реактор сделан в СССР"

Заради идентична позиция против строежа на АЕЦ "Белене" ГЕРБ печелят подкрепа за сметка на десните, затова управляващите трябва да гласуват против рестарт на втората атомна централа, все пак това е първата им позиция, коментира пред БНТ Радан Кънев от "Демократична България"

Той не вярва, че е по силата на Борисов да промени сеизмичната картина в Белене, поне следващите няколко милиона години. Управляващи се опитват да лъжат, че има нещо като чисто частна АЕЦ и данъкоплатците не поемат никакви рискови, но това е несериозна утопия в стил Върбакова. АЕЦ "Белене" може да се построи единствено със задлъжняване на данъкоплатците, смята Кънев. 

анкета

Да се рестартира ли АЕЦ „Белене“

Виж резултати

Да, но без държавни гаранции 18.6%

Да, държавата трябва да се заеме 40.7%

Не, проектът е остарял 14.8%

Не, нямаме нужда 19.5%

Нямам мнение, не съм специалист 6.4%

АЕЦ "Белене" няма нищо общо с русофили и русофоби, Австрия отчита ръст на стокообмена 30% с Русия, Унгария с 40%, тук има място националният ни интерес, обясни лидерът на "АБВ" Румен Петков. Газопроводът през България бе провален, щял да ни направи зависими от Русия, а сега се борим да си купуваме руски газ от Турция, допълни Петков. Според него Турция не изпитва голяма любов към Русия, но не им пречи да строят четири реактора.

"Турски поток" е факт, а Кънев дълго е говорел против този проект, да не се плашат хората с несъществуващи заплахи, обясни Петков. АБВ са против двойния стандарт, защото според Меркел, "Северен поток" е икономика за Германия, пряката доставка на газ за България би трябвало да е същото.

БСП предлага да падне мораториума за строеж на АЕЦ "Белене"

БСП предлага да падне мораториума за строеж на АЕЦ "Белене"

Левицата е категорична, че АЕЦ "Белене" е важна за икономиката на страната