Преди няколко часа Европейската комисия (ЕК) е отпуснала 920 000 евро на България за предпроектно проучване на газовия хъб "Балкан". Това обяви на пресконференция в централата на ГЕРБ бившата енергийна министърка Теменужка Петкова. Тя използва брифинга, който бе посветен на доклада на служебния кабинет за ревизията на правителството на Борисов, за да обяви добрата новина.

Петкова уточни, че отделно от това страната ни ще получи 182 000 евро за рехабилитацията на газопреносната ни мрежа.

Финансирането се предоставя на "Булгартрансгаз". От съобщение на сайта на дружеството става ясно, че Еврокомисията е одобрила финансиране на дейности по два от проектите с обществен интерес, с които "Булгартрансгаз" миналата година е кандидатствало.

На заседание на координационния комитет в Брюксел днес официално са обявени дейностите, за които ще бъде отпуснато финансиране. Те са част от концепцията за "Газов Хъб "Балкан" и проекта за "Рехабилитация, модернизация и разширение на съществуващата газопреносна система".

Концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на България предвижда в района на Варна да постъпват количества природен газ от различни източници за по-нататъшно транспортиране. Същевременно се очаква в тази точка да се организира и пазар за природен газ (хъб), където всеки пазарен участник би могъл да извършва сделки на пазарен принцип.

От "Булгартрансгаз" уточняват, че изграждането на газов хъб е в унисон с проектите от Южния газов коридор и с тези, свързани с плановете за развитие на газовата инфраструктура в Европа. Целта е да се подобри сигурността на доставките и диверсификацията на източниците на доставка на природен газ.

С финансирането по втория проект ще се извършат подготвителни дейности във връзка с подмяната на участъка очистно съоръжение Вълчи дол - кранов възел Преселка, които са част от мерките за рехабилитация на северния полупръстен на националната газопреносна мрежа. Прогнозната стойност на подготвителните дейности е 364 хил. евро. ЕК предоставя 50 % от тях - до 182 000 евро.