Енергийният министър очаква да получи решението на Народното събрание за предоговаряне на споразумението между "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ", съобщава БТА.

Владимир Малинов увери, че ще го изпълни в пълен обем.

"В момента, в който го получа, ще възложа съответно на "Булгаргаз" и на колегите от Български енергиен холдинг да подготвят конкретен сценарий, който да бъде обоснован както от финансово-икономическа гледна точка, така и от гледна точка на сигурност и осигуряване на непрекъснатост и сигурност на доставките, и незабавно ще предприема действия на политическо ниво към турските колеги и съответно към "Боташ", посочи той.

Запитан дали България губи от търговския договор, министърът отбеляза, че иска първо да се запознае в детайли с него, като този въпрос ще е част от анализа, стъпките за който ще бъдат предприети още следващата седмица.

Нова секретна информация бави пътя на договора с Боташ към ДАНС

Нова секретна информация бави пътя на договора с Боташ към ДАНС

Борислав Гуцанов се закани БСП да оповести целия доклад и да го даде на прокуратурата

Припомняме, в началото на 2023 г. служебното правителство на Гълъб Донев одобри сключването на споразумение между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ". То беше подписано в София на 3 януари и е със срок 13 години. С документа се осигурява достъп на "Булгаргаз" до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващият му пренос до страната ни.

Впоследствие обаче се заговори, че България губи от този договор милиони левове. Организационният секретар на БСП Борислав Гуцанов заяви, че договорът с "Боташ" ни принуждава от януари миналата година да плащаме всеки месец по 178 милиона долара за доставки на природен газ, а неустойките в него са над 2 милиарда долара. Той твърди, че договорът не е съгласуван с Министерския съвет и само осем министри са го подписали, което на практика прави този акт нелегитимен.

Депутатите не знаят къде е докладът за "Боташ" и защо го няма

Депутатите не знаят къде е докладът за "Боташ" и защо го няма

Докладът не е бил внесен, според Росен Желязков