Определени количества електроенергия от държавната ТЕЦ "Марица изток - 2" ще могат да се продават на регулирания пазар за ток. Очаква се утре енергийният министър Андрей Живков да издаде заповед за включването на определени количества ток. В противен случай тази мощност трябва да спре работа от юли 2021 г., информират от БНР.

€85,6 млн. влагат в сероочистките на ТЕЦ Марица Изток 2

€85,6 млн. влагат в сероочистките на ТЕЦ Марица Изток 2

Министър Джевдет Чакъров подписа днес договора

Министър Живков участва в срещата на служебния премиер Стефан Янев с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа", свързана с цената на тока и съдбата на централата. От синдикатите настояват държавната структуроопределяща мощност да продължи да работи. За двата американски ТЕЦ-а не се споменава нищо.

Синдикатите критикуваха служебното правителство, което не внася яснота за промените в енергийната част на Плана за възстановяване и развитие, който ще бъде внесен следващия месец в Европейската комисия.

"Миньорите казаха на премиера Янев много ясно, че те няма да приемат нещо, което не е написано и начертано във времето как изглежда и как е финансирано, и как тяхното бъдеще се вижда там", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Работодателите оспорват искането на синдикатите за спасяване на ТЕЦ "Марица Изток 2"

Работодателите оспорват искането на синдикатите за спасяване на ТЕЦ "Марица Изток 2"

Искат редовното правителство да въведе "механизъм за капацитет"