Възобновяването на проекта АЕЦ "Белене" ще гарантира енергийната сигурност на България. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в откриването на ежегодната международна конференция "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна сигурност", организирана от Българския атомен форум.

"Убедена съм, че възобновяването на проекта АЕЦ "Белене" е едно от решенията, които ще гарантират енергийната ни сигурност, ще допринесат за общата ни конкурентоспособност и икономически прогрес, както и за създаването на стабилно енергийно пространство в национален и европейски мащаб", заяви Йотова.

Работодателите допълват условията на МЕ за АЕЦ "Белене"

Работодателите допълват условията на МЕ за АЕЦ "Белене"

Още три условия за възлови, а и са нужни допълнителни гаранции

Според Йотова този път темата за рестарта на АЕЦ "Белене" няма да бъде използвана за политическо противопоставяне, а ще бъде оставена в ръцете на експертите.
"С политическите пререкания не изглеждаме сериозно в очите на международните инвеститори", посочи вицепрезидентът и допълни, че с аргументи професионалистите трябва да отговорят на въпросите и притесненията на гражданите.

Вицепрезидентът открои и други важни задачи, които стоят пред българския атомен отрасъл като проектът за продължаване срока на експлоатация на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", повишаването на топлинната мощност на реакторите на АЕЦ "Козлодуй" и изграждането на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци.

анкета

Да се рестартира ли АЕЦ „Белене“

Виж резултати

Да, но без държавни гаранции 18.5%

Да, държавата трябва да се заеме 40.7%

Не, проектът е остарял 14.8%

Не, нямаме нужда 19.5%

Нямам мнение, не съм специалист 6.4%

Според вицепрезидента ядрената безопасност е изключително сериозен и отговорен подход, поради което трябва да бъдат подготвени висококвалифицирани кадри, които да посрещнат предизвикателствата в енергийната сфера.

"В това отношение наш дълг е да покажем пред младите хора перспективите, които се откриват пред тях за професионална реализация в областта на ядрената индустрия и свързаните с нея научни и приложни изследвания", заяви още тя.

Колко милиарда още за 30-годишен руски ядрен самовар, питат протестиращи срещу АЕЦ "Белене"
Обновена

Колко милиарда още за 30-годишен руски ядрен самовар, питат протестиращи срещу АЕЦ "Белене"

"АЕЦ Белене - made in China - реактор сделан в СССР"