Президентът на България от 2002 г до 2012 г. Георги Първанов иска Консултативният съвет по национална сигурност да разгледа въпросите, свързани с енергийните проекти, съобщи БНР.

Първанов заяви това на енергийната дискусия за АЕЦ "Белене", организирана от политическа партия АБВ.

Негативно се отразяват бездействието и липсата на взето решение за бъдещето на втората атомна централа. Липсата на решение вреди на развитието на страната, обясни президентът Първанов.

По думите на президента (2002-2012 г.) България губи динамика. Енергийната дипломация и политика губят динамика, доуточни Първанов и добави, че хората по света работят и си решават проблемите.

Теменужка Петкова е "бушон", съмнява се Първанов

Теменужка Петкова е "бушон", съмнява се Първанов

АЕЦ "Белене" е по-сигурна от АЕЦ "Козлодуй"

Според Първанов АЕЦ "Белене", изградена в съответствие с действащите международни стандарти ще е в голям плюс за енргопроизводството у нас. По думите му централата ще допринесе до значително по-чист електроенергиен микс.

"Ще помогне за изпълнението на ангажиментите за намаляването на вредните емисии, ще даде на страната по-евтина и по-сигурна енергия", обеща Първанов.

По думите му с решението си да бъде прекратен проектът за централата "Белене", властите в България са се отказали от най-големия стратегически и високотехнологичен проект в българската икономика.

Според Първанов най- спешната и важна работа на парламента сега трябва да е внасянето на предложение да отпадне така наречения мораториум, отпадане на решението за спирането на проекта "Белене". Изпълнителната власт да бъде с развърни ръце, иска Първанов. Според него с това ще се даде зелена улица на този проект.