Предсрочният отказ от руски петрол от "Лукойл Нефтохим Бургас" може да наруши работата на петролната рафинерия в България.

Компанията "Лукойл" е направила такова изявление вчера вечерта във връзка с намерението на мнозинството от депутатите в парламента на републиката да приемат законопроект за предсрочно прекратяване на дерогацията, с която се ползваме. Изявлението на "Лукойл" се цитира от ТАСС.

В него се посочва, че предварителният и по-ранен отказ от износа на руски петрол заплашва стабилността на най-голямата петролна рафинерия на Балканите и ще създаде рискове на пазара на горива в страната. Компанията припомня и договорения план за поетапно преминаване към алтернативни източници на петрол, като подчертава, че предложеният от депутатите 30-дневен срок е "нереалистичен и не може напълно да гарантира нормалната работа на предприятието" и съответно запазването на стабилни цени на пазара на горива.

Дерогацията за използване на руски петрол за рафинерията е със срок до края на 2024 г. Вчера на първо четене парламентът гласува предложението за разглеждане на предварителен отказ от тези доставки и прекратяване на дерогацията, въпреки скептицизмът на правителството по този въпрос. Съветът по сигурността към МС проведе и заседание по темата.

Предложението за предсрочно прекратяване на дерогацията бе внесено в Народното събрание още преди лятната ваканция от народни представители от ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ и ДПС, но бе отхвърлено. Повторно това направи депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Отказваме се от руския нефт в края на октомври

Отказваме се от руския нефт в края на октомври

По всяка вероятност този път предложението за отказа ни от внос от руски нефт ще мине

Шефът на НАП Румен Спецов не открива финансово обвързващ "Лукойл" документ да си платят авансово данъка, както бе обявено от служебното правителство на Гълъб Донев. Плащанията на данъци от "Лукойл" е всъщност едно, от март месец, на стойност 89 млн.лв.