От Чешката група ЧЕЗ (CEZ) планират продажба на активите си в Румъния, България, Турция и Полша. Целта им е да се концентрират върху пазара в Чехия, заяви генералният директор на компанията Даниел Денеш, цитиран от Аджерпрес и "24 часа".

В България ЧЕЗ вече води преговори с Еврохолд (Eurohold), за да продаде активите си, припомниха от ръководството на ЧЕЗ след като имаше неуспешен опит за продажба към друга българска компания миналата година.

"В рамките на тази нова стратегия искаме да напуснем България през следващите години. Обмисляме и изтегляне от Румъния, от Турция, смятаме да напуснем и Полша, където имаме две топлоцентрали на въглища, за да намалим емисиите на въглероден диоксид на групата", заяви Денеш в интервю за в. "Хосподарске новини", цитирани от R.

По думите на Бенеш продажбата на тези активи би донесла на компанията "десетки милиарди крони".

Той напомни, че ЧЕЗ цели да увеличи оперативната си печалба до 75 милиарда крони (3,26 милиарда долара) в периода 2024-2025 г. от 49,5 милиарда крони през 2018 г.

ЧЕЗ постепенно спря разширяването си на Балканите през последните години, след като инвестира масивно в региона преди повече от десетилетие, отбелязва агенцията.

През 2005 г. в Румъния ЧЕЗ купи бившия филиал за дистрибуция и доставка на електроенергия Електрика Олтения (Electrica Oltenia). Групата притежава и най-големия вятърен парк в Европа с мощност 600 мегавата във Фънтънеле-Коджалак.

Чешката компания обяви, че новата й стратегия ще се концентрира върху ядрени и базирани на въглища проекти. Те ще предоставят модернизация на дистрибуцията и подобряване на бизнес енергийните услуги в Чехия и съседните страни.

В "Еврохолд" отворени и подготвени за проверката за сделката за ЧЕЗ

В "Еврохолд" отворени и подготвени за проверката за сделката за ЧЕЗ

Готови са да предоставят всички необходими документи на КФН

Припомняме, на 30 ноември 2018 г. изтече крайният срок за закупуване на електроразпределителната компания ЧЕЗ, но от Инерком не бяха превели парите. Информацията бе от централата на компанията в Прага.

От компанията отказаха да дадат подробности какво ще стане, ако сумата не постъпи по сметката. Сроковете за разплащането са договорени между двете фирми през февруари.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви пред чешки евродепутат, че "при спечелване на избори в България, БСП ще предприеме необходимите действия българската държава да се заяви като кандидат-купувач и да участва в процедурата по продажбата".

В края на ноември 2018 стана ясно, че собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова влиза в управлението на ЧЕЗ България.

Преди това от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказаха на "Инерком" да разрешат концентрация чрез придобиване на контрол върху предприятия от групата на "ЧЕЗ".

Мотивите са, че КЗК вече е била сезирана за тази сделка и решението й се обжалва в съда и няма как да бъде образувано ново производство. От "Инерком" обявиха, че ще обжалват и последното решение, както обжалваха решението на КЗК от 19 юли 2018 г., с което Комисията забрани на "Инерком" да закупи електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Делото във Върховния административен съд е насрочено за 2019 г.

Припомняме, след като на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп", последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

След избухването на скандала управителят на дружеството, определено за купувач - Гинка Върбакова, проведе разговори с ЧЕЗ в Прага. Тогава от българското дружество "Инерком" съобщиха, че процедурите по вече сключения с "Инерком" договор продължават. Гинка Върбакова и представители на ЧЕЗ дойдоха и на изслушване в парламента.

По искане на БСП в парламента бе създадена и временната комисия по случая ЧЕЗ, която обаче завърши работа със заключението, че й е необходима още информация.

В рамките на скандала в българския политически живот по едно време беше лансирано и желанието на държавата да се включи в сделката. Това стана по време на среща на Гинка Върбакова в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов и министрите Дончев и Горанов. След това обаче идеята не получи развитие и уточняване.

За това твърдо застават от БСП, които организираха и подписка в цяла България с искане държавата да си върне контрола над ЕРП-та. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.