Плащаме на „сляпо” на Русия за оборудването за АЕЦ Белене.

Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова при гледането на второ четене на заема за арбитражното дело, по което руската страна ни осъди.

Борисов отново звънна на Путин
Обновена

Борисов отново звънна на Путин

На 27-ми септември по инициатива

Петкова обясни пред бюджетната комисия, че от години никой не е инспектирал оборудването. В хода на арбитража подобно посещение било невъзможно.

След 14 юни сме писали на руската компания,че искаме да видим оборудването. Отговор нямало. Последвало второ писмо. От Росатом отговорили,че ще можем да видим оборудването на място в ден, определен от тях.

Правителството търси одобрението на НС да се платят 800 млн. лв. на Русия за „Белене”

Правителството търси одобрението на НС да се платят 800 млн. лв. на Русия за „Белене”

Това заяви пред медиите в село Венец

Петкова обеща обаче, че ще платим, след като проверим на място оборудването. Освен това министърът е на мнение, че лихвите са определени неправилно. Затова и ще ги оспорим.

Ще питаме арбитража как ние трябва да платим и как Русия ще ни достави оборудването. Освен това плащаме дължимото към 2008. Ако искаме да завърши поръчката, ще трябва още да плащаме, стана ясно от думите на Теменужка Петкова.

Реформаторът Петър Славов предложи текст, в който законово да се изиска отговорните лица да предприемат всички мерки за защита на държавния интерес, включително и чрез извършване на независима експертиза на предоставеното оборудване, на неговата годност и неналичието на липси.

При констатиране на непълна окомплектовка да претендираме обезщетение плюс лихви за забавено плащане. Това не е единственият необоснован разход, който прави НЕК под политическо давление, заяви Славов.

Червените пък искат да се посочи срок, в който да се върне заемът. Такова чудо като да се гласува празен чек не сме виждали, ядоса се социалистът Румен Гечев. БСП иска за 15 години да се изплати дългът.

Как българската държава защитава националния интерес, попита той. Според него правителствена делегация трябвало да иде на място и да провери какво се случва с оборудването за втората атомна централа.

Този път не става дума за празен чек, намеси се и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Сумата в чека била посочена от арбитражното дело. Чекът е ясен, категорична бе герберката. Каквито и условия да поставяме сега, то е след дъжд качулка, недоволна бе Стоянова.

Очаквано предложенията на левицата и на Петър Славов не срещнаха нужната подкрепа.

Предложението на ПФ бе представено от Емил Димитров-Ревизоро. Патриотите искат да платим, но след поемане на задължение от страна на производителя по предаването на ядреното оборудване заедно с проектната документация и поемането на безусловен ангажимент за осигуряване на авторски и технически надзор от негова страна в бъдеще.

Дали не си купуваме куче в чекмедже, попита Ревизоро. Има лай, но не знаем какво има в чекмеджето, изтъкна депутатът.

И това предложение не мина в бюджетната комисия. Иначе комисията одобри на второ четене предложението на кабинета да бъде даден заем от 1,2 млрд. лева на НЕК за разплащане с Росатом.

След заседанието министър Петкова обясни, че точната сума, която ще трябва да дадем за реактора, щяла да е ясна след преговори, като си платим осъдителното решение на арбитража.

Нека да платим това, което някой си поръча през 2008, без да има договор, подчерта тя. От тук нататък ще търсим решение на този въпрос, добави енергийният министър.

За инспекцията на реактора Теменужка Петкова изрази надежда тя скоро да се случи.

Попитана в какъв срок НЕК може да възстанови държавния заем, който получава, тя каза, че трябвало да се види как ще се развият нещата с централата. Ако се намери частен инвеститор за АЕЦ Белене, НЕК бързо щяла да възстанови заемът. Аз съм оптимист, увери Петкова.

Енергийният министър вярва, че ще има инвеститорски интерес за централата.

Препродажбата на реакторите била възможна, но неизгодна за страната ни, стана ясно от коментара й. Този вариант на този етап не стои на дневен ред, категорична е Теменужка Петкова.