Поскъпването на тока ще излезе ще излезе от параметрите на социално поносимата цена, прогнозираха от КНСБ. "Поскъпването на цените на електроенергията е голям шок за потребителите, за българските домакинства", коментира в сутрешния блок на БТВ Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

"При тези ниски доходи на българските домакинства, тя няма да може да бъде поета и ще нарасне бедността. Енергийната бедност ще се разгърне в много по-голям мащаб, отбеляза тя.

Заради скока на цените: Поне 2600 лв. са нужни на тричленно семейство за издръжка

Заради скока на цените: Поне 2600 лв. са нужни на тричленно семейство за издръжка

Драстично са поскъпнали олиото, хлябът и сезонните плодове и зеленчуци

Според Константин Стаменов, председател на УС на Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори, бизнесът няма да издържи на нарастването на цените на тока. По думите му следва зимен период, паниката вече е настанала. "Аз го наричам електроенергийно торнадо, то е завладяло Европа", посочи той.

Според него трябва да се мисли разумно как ще се управлява енергетиката, за да си спаси икономиката. "Застрашена е цялата икономика, железниците ни пратиха писмо, че от 1 октомври вдигат цените - това е кръвоносната система за големите товари", обясни Константин Стаменов.

Прогнозира и поскъпване на водата. "Във водата цената на електроенергията, която е заложена от КЕВР, е 76 лева, а в момента е много по-висока", отбеляза експертът.

Рязък скок на цените на хранителните стоки у нас

Рязък скок на цените на хранителните стоки у нас

Олиото е поскъпнало с 23%, брашното - с 6%

Потребителската кошница в края на годината ще нарасне с около 5%. Имаме нарастване на цените на производителите с около 13%, това означава, че в близките месеци ще имаме нарастване на всички останали стоки, защото то ще е по веригата", добави и Виолета Иванова. Тя съобщи, че около 1 600 000 лица живеят под прага на бедност или изпадат в риск от бедност.