Върховна административна прокуратура протестира решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цената на топлинната енергия. Това съобщават от държавното обвинение.

Пред Административния съд София - град е атакувано решението на енергийния регулатор от 7 април, с което реално са повишени цените на топлинната енергия с повече от 25%. Прокуратурата настоява решението да бъде отменено. 

КЕВР не чу гражданите - парното скача най-малко с 18%

КЕВР не чу гражданите - парното скача най-малко с 18%

Най-голямо е увеличението в Плевен - 37,40%

Изменени са пределните цени на топлинната енергия и на преференциалните цени на електрическата енергия на "Топлофикация София" ЕАД, "ЕВН България Топлофикация" ЕАД, гр. Пловдив, "Топлофикация Плевен" ЕАД, "Топлофикация Бургас" ЕАД, "Веолия Енерджи Варна" ЕАД, "Топлофикация Враца" ЕАД, "Топлофикация ВТ" АД, гр. Велико Търново, "Топлофикация-Разград" ЕАД, "ЮЛИКО ЕВРОТРЕЙД" ЕООД, гр. Пловдив, "Овергаз мрежи" АД - ЛОЦ Овча купел, "КОГРИЙН" ООД, гр. Първомай, "Оранжерии Гимел" АД, ТЕЦ "Оранжерия 500 дка", "Оранжерии Гимел" АД, ТЕЦ "Оранжерия 200 дка", "Оранжерии Гимел ІІ" ЕООД, ТЕЦ "Оранжерия Левски", "ИНЕРТСТРОЙ-КАЛЕТО" АД, "З-Пауър" ООД, ЧЗП "Румяна Величкова", "Алт Ко" АД, "Биовет" АД, "Декотекс" АД, "Зебра" АД, "Унибел" АД, "Димитър Маджаров - 2" ЕООД, "Овердрайв" АД, "МБАЛ - Търговище" АД, УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" АД, гр. Стара Загора, "ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ БУРГАС" АД, "Топлофикация Петрич" ЕАД, "Коген Загоре" ЕООД.

От Върховната административна прокуратура смятат, че регулаторът на практика се съгласява да не спази закона, за да осигури повишаването на съответните цени.

Прокурорите отбелязват, че подобна ситуация не е в унисон с целите и основните, ръководните начала за дейността на независимия държавен орган, чиято дейност се осъществява по силата на закона въз основа на независимост, безпристрастност, професионализъм, почтеност, последователност, публичност и прозрачност.

В Върховната административна прокуратура посочват, че е създадено положение на предопределеност, тъй като производството е реализирано в обстановка на несигурност, че цената на природния газ, която обуславя поскъпването, неминуемо ще бъде утвърдена.

През есента КЕВР може и да намалят цените на парното

През есента КЕВР може и да намалят цените на парното

Председателя на КЕВР вижда тенденции, които се надява да създадат възможност за това

Освен това Върховната административна прокуратура е сезирала председателя на Административния съд София - град да санкционира КЕВР, че не са изпълнили влязло в сила решение. Шефът на енергийния регулатор трябва писмено да уведоми Върховната административна прокуратура за причините, поради които съдебното решение не е изпълнено.

С решението на административния съд е отменено решение на КЕВР, с което са определени преференциални цени за изкупуване електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници. Административната преписка е изпратена за ново произнасяне от КЕВР. То трябва да стане в съответствие със задължителните указания по тълкуването и прилагането на закона, в едномесечен срок от влизане в сила на съдебното решение.

До настоящия момент обаче регулаторът не е издал ново решение, което да е в съответствие с указанията в съдебния акт. Именно заради това Върховната административна прокуратура иска съдът да санкционира комисията.