Сключен е предварителен договор между "Национална компания индустриални зони" ЕАД и "ЧЕЗ Разпределение България". Това съобщават от Министерството на икономиката.

Срещата между инвеститори и електроразпределителното дружество е инициирана от министър Теодор Седларски. На срещата са присъствали зам.-министърът на икономиката Любомир Ганчев и представители на Министерство на енергетиката.

От икономическото министерство уточняват, че инициативата е продължение на поетия ангажимент да се намери решение по поставен от инвеститорите проблем, свързан с електроснабдяването в "Икономическа зона София-Божурище".

Държавните чиновници не могат да правят бизнес, убеден шефът на „Уолтопия”

Държавните чиновници не могат да правят бизнес, убеден шефът на „Уолтопия”

Обществените поръчки били предпоставка за корупция

Припомняме, че шефът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев постави като проблем доставката на електроенергия на територията на инвестиционния му проект в "Икономическа зона София-Божурище".

От министерството са категорични, че са съдействали и на дъщерната компания "Клайммат" за решаването на проблема с тока. От ведомството благодарят на ЧЕЗ за оказаното съдействие по привличането на мащабни инвеститори в България.

По време на инициираната от Теодор Седларски среща са коментирани недостатъчните мощности, които са необходими за захранване на "Икономическа зона София-Божурище". Обсъдена е и липсата на предварителния договор между "Национална компания индустриални зони" ЕАД и "ЧЕЗ Разпределение България". Той е необходима предпоставка за комплектоване на документацията за издаване на разрешение на строеж.

В сключения предварителен договор е предвидена възможност ако се увеличат мощностите, договорът да се измени при постигнато взаимно съгласие. От ЧЕЗ гарантират, че ако се потвърди за налична мощност от Електроенергийния системен оператор, имат готовност да анексират сключения предварителен договор. Поради тази причина е подадено и искане за увеличаване на предоставената мощност към ЧЕЗ. От министерството уточняват, че поетият ангажимент е спазен и е предоставено решение към днешна дата.