Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов смята, че няма да се стигне до режим на тока.

Пред БНР той призна, че енергийната система работи под голямо напрежение, но счита, че няма да има режим на тока.

Припомняме, че по-рано ексминистърът на енергетиката Румен Овчаров обяви, че електроенергийната система на България е в състояние на "тревога". Той цитира писмо от Електроенергийния системен оператор до ресорния министър Теменужка Петкова, в което се съобщава за недостиг на ток в страната. Овчаров каза още, че на практика вече се намираме в режим на тока.

В режим на тока сме, според Румен Овчаров

В режим на тока сме, според Румен Овчаров

Няма да се стигне до режим на тока, категоричен Валентин Николов

В тази връзка шефът на КЕВР коментира, че метеорологичните условия в момента нямат аналог през последните 30 години. Иванов обясни, че са съчетани два фактора - много ниски температури и много дълъг период на тези ниски температури.

Иван Иванов подчерта, че и през изминалите десетилетия сме имали толкова ниски температури, но студената вълна обикновено отминава в рамките на няколко дни.

Властта проверява ЕРП-тата

Властта проверява ЕРП-тата

Заради рекордното потребление на ток

Той коментира и извършените до момента проверки. Те показват, че сметките за ток не са надписани. Иванов допълни, че проверката ще продължи на базата на постъпили жалби, за да се провери дали са основателни. До момента при проверките на място за показанията на електромерите нарушения не са открити, увери Иванов.