Руската държавна корпорация "Росатом" подаде заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене".

Заявлението беше прието от Националната електрическа компания на България.

Припомняме, процедурата беше публикувана на 22 май тази година в Официалния вестник на Европейския съюз. Срокът за приключването й е 12 месеца от датата на обявяване.

Н 7 юни 2018 г. Народното събрание размрази официално проекта за строителство на втора ядрена централа в България - 30-годишният проект "Белене", след което такова решение гласува и Министерския съвет.

Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента. Критика изказват и четирите организации от АОБР, които не са доволни от изискванията на държавата към стротиелството на нова ядрена мощност.

АЕЦ "Белене" няма да се реализира, смята проф. Касчиев

АЕЦ "Белене" няма да се реализира, смята проф. Касчиев

Управляващите нямали "хал хабер" от ядрени рискове

Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. с мнозинството на ГЕРБ. Темата за проекта АЕЦ "Белене" обаче стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

БАН публикува доклада си в началото на 2018-та година, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

Властта отсече: Без никакви отстъпки и компромиси за строителството на АЕЦ "Белене"

Властта отсече: Без никакви отстъпки и компромиси за строителството на АЕЦ "Белене"

Към момента интерес са заявили корейска, китайска и руска компании

БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

След това обаче премиерът Борисов излезе с още една авангардна идея проектът "Белене" да стане общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране.

До този момент от Министерство ан енергетиката са съобщили за четири компании, които са проявили интерес към изграждането на проекта -китайската CNNC, Корейската хидроатомна корпорация, френската "Фраматом", както и американската "Дженерал електрик".

По време на посещението си у нас през май руският премиер Дмитрий Медведев потвърди, че руската страна има интерес към АЕЦ "Белене".

Петкова: ЕК едва ли има нещо против "Росатом" да спечели проекта за АЕЦ "Белене"

Петкова: ЕК едва ли има нещо против "Росатом" да спечели проекта за АЕЦ "Белене"

Всички кандидати стават ясни на 19 август