Сътрудничеството между България и Египет в областта на енергетиката и икономиката е обсъдил в телефонен разговор днес президентът Румен Радев с египетския си колега Абдел Фатах ас-Сиси.

Това съобщиха от президентството.

Египет е сред износителите на втечнен газ и на електроенергия.

В условията на сегашната енергийна криза страната има потенциал да укрепи партньорските си отношения в енергетиката както с България, така и с редица държави от регион, е било подчертано по време на разговора.

Президентът Сиси е изразил интерес за задълбочаване на сътрудничеството в областта на възобновяемите енергийни източници, производството на електромобили и на батерии за тях. По време на разговора е било договорено експертна делегация от България да посети Египет за обсъждане на конкретни проекти в тези области.

България високо оценява ролята на Египет като регионален фактор за укрепване на сигурността и стабилността в Близкия Изток и Северна Африка, както и в борбата с нелегалния трафик на хора и справянето с миграционните потоци към Европа, е подчертал Радев. Необходимостта от общи действия в борбата срещу климатичните изменения и предстоящата Конференцията на ООН за изменението на климата 2022 г., на която Египет ще бъде домакин, също бе сред акцентите на разговора.

Радев е подновил поканата си към президента на Египет да посети страната ни.