Добричкият окръжен съд не даде ход на делото за откриване на производство по несъстоятелност на фирмата-концесионер на мангановата мина "Оброчище" "Евроманган", съобщи БНР.

Ищец на делото е Изпълнителната агенция "Главна дирекция инспекция по труда" - София. Причина за водене на делото са неизплатени трудови възнаграждения на работниците в мината. Следващото заседание е насрочено за 19 март.

Временно прекратяват концесията на мина "Оброчище"

Временно прекратяват концесията на мина "Оброчище"

Заповед за това е издала министър Теменужка Петкова

Призовката на длъжника не е била връчена в 7-дневен срок преди насроченото за днес заседание. Това е причина да не бъде даден ход на делото. Главната инспекция по труда в София е започнала делото заради забавени заплати на работници в мина "Оброчище".

От ГИТ искат да бъде установена неплатежоспособността на фирмата-концесионер и да се открие производство по несъстоятелност.

По делото е назначена съдебно-счетоводна експертиза, която да даде отговор на въпроса какъв е размерът на задълженията на "Евроманган" към работниците му.

Проверяват рудник "Оброчище". Миньорите още не са получили заплати

Проверяват рудник "Оброчище". Миньорите още не са получили заплати

Миньорите не е допускат до работните си места

На 19 февруари от енергийното министерство прекратиха договора на "Евроманган" за концесията за мина "Оброчище". Причината за прекратяване на концесията е, че от дружеството не са платили 130 000 лева концесионни такси. Проблеми с най-голямото манганово находище в Европа има от години.

От Министерството на енергетиката изтъкнаха, че спирането на правата по договора не отменя задължението на фирмата-концесионер да поддържа за своя сметка рудника в състояние, в което позволява той да бъде готов да заработи, както трябва. Мината да бъде отводнявана и да се осигури нейната вентилация.

На 13 ноември 2018 г. Районният съд в Добрич определи 5 000 лева глоба на управителя и представляващ "Евроманган" ЕАД британски гражданин Уелинг Е.

Той е признат за виновен, че в 30-дневен срок от спиране на плащанията към различни доставчици не е открил производство по несъстоятелност на дружеството. С това решение британецът беше освободен от наказателна отговорност и му беше наложено административно наказание в размер на 1 000 лв., което след обжалване стана 5000 лева.