Стремежът на Комисията за защита на конкуренцията (КЕВР) и на Министерството на енергетиката е посредством проверките да не се допусне по никакъв начин българските граждани да бъдат ощетени чрез неправомерно завишени сметки за електроенергия. Това обяви пред журналисти шефът на енергийния регулатор Иван Иванов във връзка с започналата днес извънредна проверка на трите електроразпределителни дружества (ЕРП), съобщават от комисията.

Припомняме, че съвместни екипи от КЕВР и Министерство на енергетиката стартираха съвместни проверки в "ЧЕЗ Електроразпределение", "ЕВН-Разпределение" и "ЕНЕРГО-ПРО Електроразпределение".

Гражданите могат да разсрочат сметките си за ток, успокои Петкова

Гражданите могат да разсрочат сметките си за ток, успокои Петкова

За декември и януари, когато е отчетено рекордно потребление

Иванов подчерта, че основната цел на проверката е да се провери съответствието между фактурираните количества електроенергия и действителното потребление от клиентите им. За енергийния регулатор е от особена важност чрез проверката да се гарантира, че българските граждани ще заплатят само действително консумираната от тях електроенергия, увери още Иван Иванов.

Той обясни, че експертите от комисията на случаен принцип ще проверяват конкретни сметки на клиенти на трите дружества. Това ще става на базата на определени методи за оценка на риска.

Ако потребители се оплакват от сметките си, те ще бъдат проверени и съпоставени с показанията на електромерите им. В случай на необходимост ще бъдат проверени и електроизмервателните уреди.

Проверката е двудневна. За територията на "ЕНЕРГО- ПРО Електроразпределение" е възможно да бъде удължена с още един ден.

Властта проверява ЕРП-тата

Властта проверява ЕРП-тата

Заради рекордното потребление на ток

Иван Иванов коментира, че потреблението на електроенергия безспорно е повишено заради студеното време.

От трите ЕРП-та са уверили, че при желание от страна на клиенти с по-високи сметки заради повишено потребление, ще им се предложат подходящи схеми за разсрочено плащане. Така ще бъде облекчено планирането на разходите.

Когато проверките приключат, ще бъде изготвен доклад за резултатите. От него ще стане ясно дали има установени нарушения.