"Парите са добър слуга, но лош господар" - Франсис Бейкън.

В последните няколко години най-голямата икономика в света - китайската бавно и съвсем славно опитва да завземе футбола. Стотици милиардери не щадят средства и наливат безумни пари в своите азиатски отбори.

Редица имена бяха изкушени от предложения, които трудно се отказват. Най-пресният пример е звездата Карлос Тевес, който се превърна в най-скъпоплатения футболист в света, подписвайки с Шанхай Шенхуа. Аржентинецът ще получава забележителните 31.2 млн. паунда годишно, което прави около 615 хил. паунда на седмица. Така Тевес задмина Лионел Меси и Крисиано Роналдо, които получават далеч по-малко.

Миналата седмица, договор в Китай подписа и Оскар, който от доста време не беше правил силен мач с Челси. Това обаче не спря азиатците да му предложат контракт, чрез който се нареди зад Тевес по заплащане. Освен тях, сред привлечените от китайските милиони са Лавеци, Хълк, Грациано Пеле и още много други.

Доста от футболистите обаче отклоняват авантюрата и залагат на кариерата си в Европа. В последните дни Кристиано Роналдо категорично отказа умопомрачителното предложение за 100 млн.евро на година - сума, която трудно може да бъде осмислена от нормалния разум.

"Много богат човек, трудно може да бъде изкушен от пари", заяви мениджъра Мино Райола, който е водил преговори с доста азиатци. Футболните специалисти посочват, че проблемът в китайския футбол е, че отборите могат да предложат на играчите само и единствено пари и нищо друго.

Условията и шансът за развиване на кариерата са все още на доста по-заден план от тези в Европа. Вероятно не е далече времето, в което азиатската страна ще настигне Стария континент по качество на футбол, но дотогава звездите ще гледат на страната само като на средство за трупане на огромно богатство.

ТОПСПОРТ ви представя част от футболните звезди, които имаха смелостта да кажат "Не" на китайските милиардери*

Кристиано Роналдо
Носителят на "Златната топка" за 2016 година категорично отказа предложение на неназован клуб за 100 млн. евро на година. "Парите не са всичко за Кристиано. Реал (Мадрид) е неговият живот",каза мениджърът на португалеца Жорже Мендеш. Наскоро CR7 подписа нов договор с Реал (Мадрид), които изтича през 2021 година.

Кристиано Роналдо отказа 100 милиона на година от Китай

Роналдо отказа 100 милиона на година от Китай!

"Парите не са всичко!"

Златан Ибрахимович
Шведът също не бе подминат от азиатската инвазия. Клуб, чието име отново не се споменава, е предложил на Ибра забележителните 120 млн. евро на година. Близки до звездата, издали, че Златан Ибрахимович се изсмял на предложението и искал да остане, поне на този етап, в Европа.

В Англия пишат: Ибрахимович става асистент на Моуриньо

В Англия пишат: Ибрахимович става асистент на Моуриньо

Таранът може да се превърне в играещ помощник треньор

Сеск Фабрегас
Полузащитникът може и в момента да не е сред водещите футболни имена в света, но също беше изкушен със сериозна сума. На испанеца е предложен контракт със заложени 30 млн. евро на година. Агентът на Сеск обаче разкри, че той е отказал с голяма гордост, избирайки да остане в Челси.

Снимка 268213

Източник: GettyImages

Уейн Рууни
Сезонът за звездата е доста труден в Манчестър Юнайтед, но това не го е накарало, дори и да се замисли върху офертата за 60 млн. евро, отправени от азиатски бизнесмени.

Лука Модрич
Хърватинът сам разкри наскоро, че обича истинаки Реал (Мадрид) и няма никакво намерение да напуска Испания. Към звездата е постила оферта, която може да подложи на сериозно изпитание тези чувства към "белия балет". Агентът на Модрич разкрива, че клиентът му е отхвърлил предложение за 20 млн. евро на година.

Рууни заведе Бербатов на сладкарница

Рууни заведе Бербатов на сладкарница

Отдадоха се на сладки спомени

Висенте дел Боске
"Да, получих оферта от Китай. Беше за около 10 млн. евро на година, но не разбрах дали е за някой клуб или за националния отбор. Честно казано, не обърнах голямо внимание на това", каза треньорът, спечелил две Шампионски лиги, както Европейското и Световното първенство.

Висенте дел Боске: Зинедин Зидан показа защо е величина във футбола

Дел Боске: Зидан показа защо е величина във футбола

"Има обаче и много хора, които го мразят, както мразеха мен"

Сам Алърдайс
Новият мениджър на Кристъл Палас Сам Алърдайс обяви, че е отказал оферта от китайски клуб. Той бе обявен за наставник на лондонския клуб на 23 декември. "Дали е имало оферта от Китай? Да. Можех да приема, но реших да остана в Англия. Трудно се отказва на такива предложения. Вижда се, че настъпват промени в силите на света на футбола. В Китай са решили, че искат да станат главен футболен център и купуват едни от най-добрите играчи. Времето ще покаже дали тази политика ще даде някакъв резултат", коментира Алърдайс.

Снимка 245740

Източник: www.thefa.com

Жозе Моуриньо
Мениджърът на Манчестър Юнайтед разкри, че няма никакво намерение да стяга куфарите за Китай. "Парите там привличат всички, но аз предпочитам да водя футбол на високо ниво. Още съм твърде млад, за да отида в Китай", смята Жозе Моуриньо.


*Имената на клубовете не се назовават в информацията от световните медии.