На 11 август около полунощ, всичко вече ще е забравено. Приказките за Неймар, за трансфери и заплати, защо Алексис се прави на болен, дали Коутиньо иска да си ходи, ще замени ли Мората добре Коста и как така Тотнъм не привлича никого.

В петък започва най-силното първенство на планетата. В най-оспорваното му издание в новата история.

Уточнение.

Английският шампионат помни времена, в които преди старта на сезона имаше 10-11 претендента за титлата, а понякога печелеше 12-ият. Да си припомним, че в декадата от 1960-а до 1970-а Англия има седем различни шампиона.

През 70-те се изреждат пет първенци, а едва през 80-те са само четири, защото идва доминацията на Ливърпул.

90-те принадлежаха на Манчестър Юнайтед, но пак имахме 4 различни шампиони.

Миналото десетилетие бе най-малко интригуващо с три имена на първо място, а дотук през тази декада имаме вече 4, а остават още три сезона.

Сравнено с Испания, единствената Лига, която има претенциите да е по-силна и зрелищна от английската, това пак е много пъстро разнообразие.

Та за сезона, който започва на 11 август.

В короната са вперени много погледи, като с леко английско чувство за хумор можем да кажем: Шест и половина отбора ще я преследват!

Според класирането им в предишния сезон, ето ги кандидатите за златото.

Снимка 294986

Източник: GettyImages

Челси

Шампионите не са особено убедителни на трансферния пазар, а раздялата с Неманя Матич в посока пряк конкурент - Манчестър Юнайтед, е странна. Статутът на Диего Коща, липсата на опорната точка и лидер в съблекалнята Джон Тери...

Очевидно е, че вторият сезон на Антонио Конте ще е по-труден от първия. Няма да го има и предимството да не играеш европейски футбол. Челси има предостатъчно аргументи отново да е на върха, но е възможно да има трудни първи месеци от сезона.

А това в месомелачката на Висшата лига като нищо ще е фатално за титлата.

Букмейкърите смятат, че Челси дели второ/трето място сред фаворитите с Юнайтед при ставка 1:4,50.

Снимка 280599

Източник: GettyImages

Тотнъм

Тихи и незабележими на пазара, вторите от миналия сезон не са се подсилили кадрово, но не са кой знае и колко отслабени. Кайл Уокър замина за Сити, но неговата съдба бе ясна след януари, когато загуби мястото си в състава заради проблеми в съблекалнята и с мениджъра Маурисио Почетино (неофициална, но доста резонно звучаща теза). Тотнъм отново ще има водеща роля, отбор със стил и асове в разцвета на силите, но вече и вярващ във възможностите си след две поредни години в битката за титлата. Кейн и Деле Али са способни да разбият всяка ключалка в Англия, като основен проблем остават гостуванията на водещите отбори - през миналия сезон "Шпорите" загубиха на терена на Челси, Ливърпул и Юнайтед, а срещу Арсенал, Сити и Евертън направиха ремита. Нито една победа.

Коефициент за титла: 1:10 (4-и)

Снимка 259034

Източник: GettyImages

Манчестър Сити

Трети в първия сезон на Пеп Гуардиола и без трофей, "гражданите" са отбор под лупа. След похарчени за защитници към 250 милиона евро, испанецът няма да има много оправдания, ако отново не е в играта за титлата, както се оказа още по средата на миналия сезон.

Сити има огромен потенциал, селекция за преследване на всички купи и... най-голямото напрежение върху себе си. Поделено с това върху другия отбор от Манчестър.

Коефициент за титла: 1:2,87 (фаворит)

Снимка 294991

Източник: GettyImages

Ливърпул

Четвъртото място в първия пълен сезон на Юрген Клоп бе прието като успешен старт, завръщане в Шампионската лига и база за нещо повече. Ливърпул не харчи нашироко на пазара, като единственото сравнително скъпо попълнение е 34-милионният Мохамед Салах (изглежда като пари за семки в момента). С играта от първите 4 месеца на миналия сезон, тимът на Клоп може да атакува титлата. Но има фактори - европейски футбол този път, както и контузии на основните козове в офанзивен план, които могат да попречат. Както и традиционният проблем с име "защита".

Коефициент за титла: 1:13 (шесто място)

Снимка 307001

Арсенал

За първи път в ерата на Арсен Венгер клубът остана извън Шампионската лига, а и отново не взе дейно участие в битката за титлата. Това раздели феновете и гласовете за освобождаване на достолепния Професор по футбол станаха доста гръмки.

Арсенал няма да е много променен кадрово през новия сезон, но добави две ключови фигури - Александър Лаказет и Сеад Колашинац. Французинът трябва да даде 20+ голове в първенството за атака на титлата, а босненският ляв бранител показа в подготовката, че може да се окаже изненадващо решаващ играч с включвания в нападение и мощ в отбрана. При липса на проблеми с травми, Арсенал би трябвало този път да е по-близо до първото място.

Коефициент за титла: 1:12 (пети)

Снимка 304457

Източник: GettyImages

Манчестър Юнайтед

Жозе Моуриньо спечели три купи в първия си сезон, но в първенството "червените дяволи" бяха разочарование. Това трябва да се промени, а добавянето на няколко скъпи попълнения към и без това доста луксозния състав (само Сити може да съперници като пари за селекция в последните 3-4 години), гарантира вдигане на нивото.

Специалния има две големи задачи - да разреши проблема с домакинската форма, особено срещу по-непретенциозни съперници, и да намери най-добрата си двойка централни бранители.

Като широчина на състава и заменяемост на футболистите, Юнайтед изглежда най-солиден от всички изброени дотук претенденти.

Коефициент за титла: 1:4,50 (дели второ място с Челси)

Снимка 305885

Източник: GettyImages

Евертън

Ето я половинката. Не бихме ги нарекли седми сериозен конкурент за титлата, но ще са в играта за топ 4 и ще объркат доста сметки на дотук споменатите. С похарчените внушителни за клуба 118 милиона евро, с очаквания гръмък трансфер и на Гулфи Сигурдсон, "Гудисън Парк" може да се окаже най-трудното място за гостуване в Лигата - то си беше такова и в последните два сезона, при далеч по-малко качество в състава на Евертън. Ако отборът на Роналд Куман добави и постоянство извън дома, той ще е в първите редове на тази изключителна битка, която се очертава във Висшата лига.

Коефициент за титла: 1:81 (седмо място).