Мисията на „Розета” на Европейската космическа агенция е към своя край, след като агенцията изпрати кораба да кацне на кометата, която беше изследвана две години. Така се слага край на 12-годишна одисея да се разбере произходът на Слънчевата система, съобщава „Франс прес”.

Космическият кораб „Розета” е изпратен на 14-часово свободно падане на кометата 67P (Чурюмов-Герасименко).

„Следващата спирка #67P!", отбеляза агенцията в „Туитър”.

Корабът е програмиран да прекрати своята историческа задача в 10,40 часа по Гринуич днес, присъединявайки се към космическия апарат Philae ("Филе") на кометата във вечно пътешествие около Слънцето.

Сбогом „Филе”: Земята прекъсна връзката със сондата, изследваща комета

Сбогом „Филе”: Земята прекъсна връзката със сондата, изследваща комета

Днес комуникацията с „Филе” беше спряна

Движещият със скорост 14 километра на секунда кораб в Космоса, „Розета” е програмиран да направи „контролиран удар” с кометата със скорост колкото човешко ходене – около 90 сантиметра в секунда.

Учените от мисията няма да разберат какво ще се случи след удара с кометата, тъй като ще бъде изключен при сблъсъка. Корабът не е пригоден да каца.

Потвърждение за прекратяване на мисията се очаква около 11:20 часа по Гринуич в Дармщат, когато сигналът от „Розета”, който пътува 40 минути, ще изчезне от контролните табла.

Но преди това се очаква корабът да изпрати ценна информация, включително температурата, гравитацията и първи снимки от толкова близко разстояние.

Първата подобна мисия за движение около орбита и кацане на комета е одобрена през 1993 година с цел изследване раждането на Слънчевата система преди 4,6 милиарда години.

„Розета” и „Филе” пропътуваха повече от 6 милиарда километра за над 10 години, за да достигнат до 67P през август 2014 година.

„Филе” кацна на кометата през ноември 2014 година. Апаратът събра 60-часова информация от мястото, която изпрати на Земята.

Комети като 67P се смята, че съдържат най-ранни елементи, запазени в тъмния и леден Космос.

За проекта бяха отделени 1,4 милиарда евро. Учените са установили, че комети са се ударили в планетата ни в началния етап на развитието, които са донесли аминокиселини – основополагащи животът на Земята.

Но те заключават, че типът комети като 67P не носят вода. Учените очакват да анализират информацията на „Розета” в продължение на години, дори десетилетия.