Гилдията на американските сценаристи обяви, че в резултат на постигането на предварително споразумение с холивудските студия, ще прекрати своята близо петмесечна стачка на 27 септември. Съответното съобщение беше публикувано в акаунта на гилдията в социалната мрежа X (преди Twitter).

"Гилдията постигна предварително споразумение с Алианса на филмовите и телевизионни продуценти на Съединените щати. Днес нашият комитет за преговори, управителният съвет на West Chapter и бордът на East Chapter гласуваха единодушно в подкрепа на споразумението. Стачката приключва в полунощ", се казва в съобщението.

Гилдията все още не е разкрила подробности за постигнатото споразумение. Въпреки това някои подробности се появиха по-рано в някои американски медии, например относно регулирането на използването на изкуствен интелект.

Стачката започна на 2 май. На 14 юли се присъедини Американската федерация на телевизионните и филмови актьори, която все още не е постигнала споразумение със студията. Сценаристите поискаха по-високи заплати, промени в процедурата за изчисляване на възнагражденията и въвеждане на ограничения върху използването на изкуствен интелект, който да замени работата им.

Вижда се краят на стачката в Холивуд

Вижда се краят на стачката в Холивуд

Бойкотът на сценаристите и актьорите спря повечето филмови и телевизионни продукции

Това е най-дългата стачка в Холивуд от десетилетия. Тя спря повечето филмови и телевизионни продукции.

Бойкотът започна в началото на май и коства на американската икономика милиарди долари.

Стачката засегна и много други браншове, включително заведения за обществено хранене, доставчици на костюми, дърводелците и оператори на камери.

Гилдията на сценаристите и членовете на синдиката трябва да се споразумеят за тригодишен договор с Алианса на филмовите и телевизионни продуценти, преди да се върнат на работа.