По повод притесненията за напрежение между ЕС и Турция, предстоящият Брекзит и излъчването на наш еврокомисар, ръководителят на представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев коментира темите тази сутрин в БНТ.

По отношение на излъчването на наш еврокомисар, Златев уточни, че вече три месеца без такъв, намаляват много възможностите ни за участия във важни обсъждания и решения. Със сигурност е добре да имаме наш представител и да бъдем активен участник. По отношение на процедурата за избор на наш еврокомисар, всичко зависи изцяло от решенията на българските власти, а ресорът зависи и от личността на избраника. Без ервокомисар не участвахме в крайния вариянт на обсъжданията за "Бялата книга" на ЕС.

Смесени реакции в Европарламента на бялата книга на Юнкер

Смесени реакции в Европарламента на бялата книга на Юнкер

По-рано той представи 5 възможни пътя за развитие на ЕС

Няма поводи за притеснение относно ЕС и Турция, има известно напрежение, но само между отделни страни членки и нашата съседка. Турция е важен член на НАТО, партньор в борбата срещу терора. Между Анкара и Брюксел има база за диалог, отношенията са много по-сближени, отколкото раздалечени, коментира Златев. Европейската комисия не би могла да коментира отделни политици и дали реториката е вътрешна и по повод провеждащи се избори.

Също така, Споразумението подписано преди година за мигрантите, които минават през територията на Турция работи. Сега се навършва и една година от неговото подписване и потокът мигранти е намалял драстично от 1 милион на 26 хиляди. Не трябва да се забравя, че ЕС инвестира в Турция с хуманитарни инициативи за бежанците и финансови механизми подпомагащи деца пострадали от конфликти да ходят на училище.

Във връзка с напускането на Великобритания, все още не може да се коментира, тя не е обявила официално това свое желание. Когато това се случи, процедурата ще продължи в рамките на 2 годи, всичко зависи от преговорите.

Каквото и да се случва по време на преговорите, бюджета на ЕС, както и конкретни цифри ще са ясни след 2020г., но всичко е предмет на бъдещи разговори. Въпреки Брекзит, Великобритания има интерес от гражданите на ЕС живеещи и работещи на нейна територия и тяхната добавена стойност към БВП, обясни Огнян Златев.

По отношение "Европа на две скорости", такова нещо няма записано в "Бялата книга", там става въпрос за засилено сътрудничество. Лидерите от нашата част на Европа е добре да преминат от изказвания какво не искат, към конкретни предложения, не само с критика, но и какво иска всяка страна, допълва ръководителят на представителството на ЕС у нас.