Всички българи трябва да знаят, че следващите две години могат да им се случат неприятни изненади, ако учат, работят, имат бизнес планове и дейност във Великобритания. Това предупреждение отправи евродепутатът от Групата на европейската народна партия доц. Светослав Малинов.
В интервю за News.bg той изтъкна, че никой не знае какъв ще бъде крайният резултат от преговорите за излизане на Великобритания от ЕС.

Така можело да бъде засегната дори програмата за студентски обмен на ЕС "Еразъм". Всичко зависело от преговорите и постигнатите договорености.

"Аз, например смятам, че няма да се посегне на студентите, но Господ знае, ако имате семеен бюджет, който е ограничен, дали няма да влезете с една вноска и след три години да се окаже, че ще излезете с по-висока", коментира още ситуацията евродепутатът.

Затова всеки трябва да следи развоя на преговорите за "Брекзит". "Ще има изненади, ще има неочаквани разклонения на "Брекзит", които стигат много далеч", категоричен бе Малинов. "Съветвам всички внимателно да следят преговорите и да търсят своя конкретен проблем", настоя още евродепутатът.

Според Малинов в момента се получава обрат в общественото мнение във Великобритания и повечето хора започват да се разочароват от това, което се очертава като резултат от "Брекзит". Той дори прогнозира, че при положителен за Великобритания резултат от преговорите и най-добрата сделка за нея, тя пак ще е в пъти по-лоша от това, което се е обещавало по време на кампанията за "Брекзит". Затова и в момента антиевропейските политици внушавали, че заради злобата и отмъстителността на ЕС, резултатът ще е плачевен.

Сред сценариите, които все пак са възможни е прегласуване на постигнатите договорености. Не е изключен и вот за конкретен кандидат премиер, който открито да заяви пред избирателите, че няма да подпише договореностите, тъй като годината на края на преговорите съвпада с провеждането на избори във Великобритания. Така с избирането на подобен кандидат дефакто се анулира гласуването за "Брекзит".

"Може да се стигне до този тип обрат. Директно да се адресират английските избиратели отново. Те гласуваха "за" "Брекзит" като намерение, идея, без конкретни измерения. В дебата за конкретните измерения, те бяха лъгани или подведени от политици, които сами се заблуждаваха", категоричен бе Малинов. По думите му това, което остава извън кадър, но може да промени цялата динамика, е фактът че често пъти, когато има референдуми, се оказва, че хората са гласували за нещо друго, несвързано с темата на референдума, което се разбирало на по-късен етап.

"Може другата година да се окаже, че те са гласували, без да знаят - да има или да няма Обединено кралство. Защото нещата отиват натам. Референдум за независимост в Шотландия, който даде позитивен отговор -"за" напускане на Обединеното кралство, е краят на Обединеното кралство. Това може да измести другите аргументи", прогнозира Малинов.
Още повече той визира изказванията на шотландските си колеги в Европарламента, които категорично заявили желанието си да участват на следващите европейски избори през 2019-та година, както и желанието Шотландия да има свой комисар.

По думите му в лагера на тези, които искат да се направи още един опит да се задържи Великобритания, са хора като Тони Блеър и Джон Мейджър - наследникът на Тачър.

Повече по темата - в интервюто на Светослав Малинов за News.bg.