Европейската комисия е решила да предяви иск срещу България пред Съда на ЕС заради неприлагането на правото на ЕС в областта на авторското право и сродните му права в националното ни законодателство, предаде БТА.

ЕК ще предяви същия иск и срещу Испания, Люксембург и Румъния, които заедно с България не са уведомили за цялостното прилагане в националните си законодателства на общностните разпоредби в областта на съвместното управление на авторското право и сродните му права, и на многотериториалното лицензиране на правата върху музикални произведения за използване онлайн, което беше предвидено да се извърши до 10 април миналата година.

С решението си да предяви иск ЕК призовава Съда на ЕС да наложи финансови глоби срещу четирите държави. Сумата, която ЕК иска от България, е в размер на 19 121 евро на ден. За Испания тази сума е 123 928 евро на ден, за Люксембург - 12 920 евро на ден, за Румъния - 42 377 евро на ден.

Процедурите за нарушение от страна на държавите са открити от ЕК през месец май 2016 г. До днес ЕК не е получила уведомление, че България всъщност е предприела необходимите мерки за прилагане на директивата в съответното национално законодателство.

Директивата беше приета на 4 февруари 2014 година. Тя цели да се подобри начина, по който се управляват всички организации за съвместно управление чрез създаването на общи стандарти за управление, прозрачност и финансова дисциплина.
С директивата се рамкират и общи стандарти за многотериториалното лицензиране на правата върху музикални произведения за използване онлайн на вътрешния пазар.

България, Испания, Люксембург и Румъния не са приели всички законови, подзаконови и административни разпоредби от Директивата, поради което не са изпълнили своите задължения, определени с Договора за членство.