Финансовите министри на страните членки на ЕС се съгласиха да затворят използваните от многонационалните корпорации вратички за избягване плащането на данъци, съобщава Ройтерс.

С действията се цели да се спрат компаниите да пренасочват приходите си, където плащат най-малко данъци.

Новите правила, които трябва да влязат в сила през 2020 г., трябва да помогнат на ЕС да възстанови събираемостта на данъци от компании, които намаляват данъчните си плащания чрез обявяване на приходите си в държави с ниско или без никакво данъчно облагане.

Използваните от Apple, Amazon, Google, Starbucks и други компании схеми за спестяване плащането на данъци - всичките са легални според законите - принудиха ЕС заради обществен натиск да предприеме действия за затваряне на тези данъчни вратички.

"Достигнахме до общ подход", каза финансовият министър на Малта Едуард Сциклуна след постигане на споразумение между държавите членки.

Малта е ротационен председател на Европейския съюз до средата на 2017 г.

Той определи като "смела стъпка" намаляването на тези данъчни различия, познати в ЕС като "хибридни несъответствия".

"Постигнатото днес споразумение ще обезпечи хибридните несъответствия от всякакъв вид да не могат да бъдат използвани за избягване плащането на данъци в ЕС, дори когато споразуменията въвличат трета страна", се казва в съобщение на Европейската комисия.

Споразумението отлага прилагането на новите правила с една година до януари 2020, защото някои държави се позоваха на възможни негативни последствия за конкурентоспособността, ако промените се изпълнят прекалено бързо.

При някои случаи новите правила ще влязат в сила от 2022 г.

Миналият декември финансовите министри не успяха да постигнат съгласие по казуса, след като стана ясно, че предложение на словашкото председателство на ЕС и подкрепа от Великобритания ще потопят плана.

В отговор да смекчи притесненията на корпорациите Сциклуна заяви, че през следващите месеци ще има нови предложения, които ще уверят компаниите, че няма да плащат двойно повече данъци според новата система.

Министрите също успяха да намерят компромис за критерия за определяне на данъчен рай. За момента се провалят опитите ЕС да има общ списък с "несътрудничещите юрисдикции", тъй като няколко държави от съюза предпочитат да поддържат свои списъци.

Но идеята за създаване на общ списък набра скорост след няколко разкрития за масово укриване на данъци в държави като Панама или Бахамите. ЕС може да наложи санкции на страните в списъка.

Министрите се съгласиха, че държавите с нулева данъчна ставка няма да бъдат разглеждани автоматично като данъчен рай, но те ще бъдат обект на проверки по други критерии, включително нивото на сътрудничество с ЕС по данъчни въпроси или за съществуването на офшорни структури в техните юрисдикции.

Списъкът трябва да бъде финализиран до края на годината. До момента писма са изпратени до 92 държави, включително САЩ. Целта е да започне проверка на практики, които се разглеждат като улеснение за избягване плащането на данъци.