Евродепутатът Емил Радев настоя Европейската гранична и брегова охрана (Фронтекс) да засили охраната по българо-турската граница, както и да разработи план за действие със сегашното правителство. Това стана по време на заседанието на комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, съобщават от кабинета на евродепутата.

На заседанието бе обсъдено началото на дейността на Фронтекс, която бе официално открита в България през есента на 2016 година. В дискусията участваха директорът на Агенцията за Европейска гранична и брегова охрана Фабрис Легери и представители на Европейската комисия. Емил Радев беше единственият български представител по време на изслушването.

Фабрис Легери увери Емил Радев, че Фронтекс пренасочва част от своите ресурси от Централна Европа към българо-турската граница.

Радев подчерта, че държави като България, Италия и Гърция по външните граници на Европейския съюз не могат да се справят сами без техническата и експертна помощ на европейските партньори. Именно поради тази причина той настоя да се вземат мерки, които да гарантират, че всички държави-членки предоставят такава помощ за граничните държави чрез участие в резервите на агенцията.

Евродепутатът ни коментира и важния за страната ни въпрос за сътрудничество с Турция. Той изтъкна поредната заплаха на съседката ни, че страната няма да спазва споразумението от март 2016г. и че ще пуска по 15 000 мигранти на седмица през България към Западна Европа. Именно в тази връзка Емил Радев настоя за засилване на охраната по границата ни. Той поиска също Европейската комисия да гарантира, че Турция ще спазва своите задължения по споразумението.

От своя страна Фабрис Легери заяви, че новата служба вече е почти напълно функционираща. Той обърна внимание, че все още не е изцяло запълнен резервът за техническо оборудване, който вече се използва от България. Работи се активно и по създаването на европейска брегова охрана, както и за гарантиране на въздушно наблюдение на границите, особено морските.

Във връзка с връщането на мигрантите, което е една от основните функции на Граничната и брегова охрана, Фабрис Легери коментира, че миналата година са извършени 230 полета. С тях са върнати 10 700 нередовни мигранти към трети държави. Лагери подчерта, че засиленото сътрудничество с Турция, Афганистан, Нигер, Сърбия, както и държавите от Северна Африка е важно.

Относно споразумението с Турция, представителите на Европейската комисия заявиха, че засега споразумението работи "горе-долу". Никой обаче не може да каже за бъдещето.