България ще работи за стабилна основа за бъдещия Европейски съюз (ЕС), базиран на принципите на свободата, демокрацията и зачитането на правата на човека и основните свободи, както и на принципа на върховенството на закона и основните социални права. Това обяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев пред участниците в Конференцията на председателите на парламенти на Европейския съюз в Братислава, Словакия, съобщават от пресцентъра на парламента.

Той подчерта, че като ротационен председател на Съвета на ЕС догодина, страната ни ще съдейства активно за постигане на единна визия за бъдещето на Съюза.

Димитър Главчев увери, че дебатът за реформата на ЕС ще бъде отразен в програмата и приоритетите на председателството ни.

Той изрази уверение, че националните парламенти могат и трябва да допринесат съществено към предстоящия дебат за бъдещето на ЕС. Димитър Главчев смята, че именно засилването на ролята на законодателните институции в определянето и изпълнението на европейския дневен ред може да бъде правилният отговор на тревогите и недоверието на европейските граждани.

Парламентарният шеф смята, че ефективността при прилагането на принципите на солидарността и кохезията като водещи принципи на интеграцията са от ключово значение за запазване на единството на Европейския съюз, за постигане на конвергенция, финансова стабилност и икономически растеж.

По мнението на Димитър Главчев за Европейския съюз е изключително важно да се обедини около единна визия за бъдещето си. Той изтъкна, че България подкрепя продължаването на процеса на създаване на все по-тесен съюз между народите на Европа, в който решенията се приемат възможно най-близо до гражданите. Главчев е убеден, че успешното противопоставяне на недоверието и скептицизма към европейската идея може да стане само с участието на максимално широк кръг от хора в дискусиите за бъдещето на Европейския съюз. Той посочи, че именно тук е и ключовата роля на народните представители да доближат дебата до гражданите и същевременно да повишат качеството му.

Гарантиране сигурността на границите и гражданите, осигуряване на работни места, икономически растеж и конкурентна среда, категоричен и ясен отпор на популизма и евроскептицизма са предизвикателствата пред ЕС, които открои Димитър Главчев.

Постигането на ранен етап на взаимни гаранции за уреждане на статута на европейските и британските граждани, засегнати от Брекзит, Главчев очерта като основен приоритет по въпроса за предстоящото оттегляне на Великобритания.

В рамките на конференцията председателите на парламенти обсъждат бъдещето на Европейския съюз като глобален фактор в контекста на актуалните промени и ролята на националните парламенти.

Другата основна тема на дебата е "Парламентарният дневен ред по-близо до гражданите в съвременната епоха - споделяне на най-добри практики".

В рамките на форума са представени постиженията на словашкото председателство на Съвета на ЕС и неговото парламентарно измерение, както и състоянието на малтийското председателство на Съвета на ЕС.