Евродепутатът Петър Курумбашев (БСП/ПЕС) се чувства объркан от вчерашната реч на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов относно Глобалния пакт за миграция на ООН.

Вчера, 14 ноември, по време на заседанието на външната и на вътрешната комисия, които съвместно обсъдиха пакта на ООН за мигрантите, Цветанов заяви, че България няма да подкрепи пакта и че системно партии се отказват от позициите си по въпроса. Той показа документи от вота в ЕП, според които червените евродепутати Петър Курумбашев, Сергей Станишев и Георги Пирински са подкрепили пакта.

Не е ясно дали сме се отказали от пакта за мигрантите
Обновена

Не е ясно дали сме се отказали от пакта за мигрантите

Според вътрешния министър пактът на ООН давал допълнителни възможности за реакция

Петър Курумбашев: "Г-н Цветанов отново бърка компютрите с компоти."

Курумбашев подозира, че на Цветанов "услужливо са му предоставили разпечатката от гласуването по Резолюция на Европейския парламент от 18 април 2018 г. относно напредъка по глобалните пактове на ООН за безопасна, организирана и законна миграция и относно бежанците."
Според евродепутата обаче Цветанов не е прочел какво точно е било гласувано тогава.

"А сигурно не е и разбрал, че освен аз и колегите Станишев и Пирински, на 18 април в 12.13 часа колегите Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП), Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП), Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) и Владимир Уручев (ГЕРБ/ЕНП) също са подкрепили резолюцията", посочва Курумбашев.

Правителството няма да подкрепи Глобалния пакт за миграцията на ООН
Обновена

Правителството няма да подкрепи Глобалния пакт за миграцията на ООН

Решението е на коалиционния съвет

"Започвам да се обърквам - те ли са гласували грешно или аз правилно. Дали пък не е грешка, че съм гласувал, както евродепутатите от ГЕРБ", недоумява Курумбашев.

Той не може да разбере позицията на правителството и обвинението на Цветанов за двоен стандарт на политически партии с оглед на това, че еврогерберите също са подкрепили пакта.

"Така като говорим за двоен стандарт на политическа партия - кое е двоен стандарт - подкрепата от евродепутатите от ГЕРБ през април, одобрението което получи Глобалният пакт от страна на 192 държави от ООН през юли, включително и България, или отказът от понеделник, тази седмица, на българското правителство да го подпише", пита червеният евродепутат.

Захариева успокоява депутатите от БСП заради мигрантския пакт

Захариева успокоява депутатите от БСП заради мигрантския пакт

Нямало решение странати ни да се присъедини към пакта за миграция

Курумбашев пише и че усеща притеснение у Цветанов, вероятно провокирано от нарастващите протести в България.
Той съветва гербера да се фокусира върху събитията в страната и да не се старае "да обхване в дълбочина процесите, които се развиват в Европейския парламент и ООН", защото това очевидно представлявало за него допълнително усилие.

БСП иска Борисов в парламента заради пакта за мигрантите

БСП иска Борисов в парламента заради пакта за мигрантите

След 10 години сляпо следване на Меркел, Борисов завивал