Let the stars shine е инициатива в неформална група, сформирана от холандския евродепутат Ламберт ван Нистелрой. В нея участват общо деветима евродепутати от Белгия, Хърватия, Франция, Полша, Румъния, Словения и Германия, а от България - евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, който разказа за News.bg:

Можете ли да разкажете повече за инициативата Let the stars shine и каква е ползата за България?
Инициативата стартираме заедно с неформална група от колеги, които сме, приятели на кохезионната политика и които вярваме, че това е политика-инвестиция, която трябва да продължи и след 2020 г. Нашите усилия са да покажем ползата от нея, като придадем още повече информираност и публичност на проектите, финансирани от Европейския съюз. Като започнем от инфраструктура, минем през образование и инвестициите в човешки ресурс, като обучение, квалификация, преквалификация, включително и проекти по социалния фонд, когато се подпомагат малцинства или уязвими групи от хора. Нашата идея е да се покаже, че през последните няколко години инвестициите, които Европейският съюз е направил в регионите, включително и в България - по-скоро трябва да кажем особено в България като една от държавите с най-голям принос на европейския бюджет спрямо брутния й вътрешен продукт, колко много всъщност бе изградено и постигнато само за 10 години. Това, разбира се, оказва и пряк ефект върху живота на хората. Първо, директно, като имаш безопасен път, по който загиват по-малко хора, цапа по-малко околната среда или има нови средства за транспорт, така че да щадиш както околната среда, така и градската. Когато можеш да подобряваш училищата и прочие, а след това, и то не след дълго, това оказва влияние и върху икономиката, върху икономическия растеж и се вижда, че за поредна година, че България бележи такъв, разкриват се нови работни места. Дори достигнахме до момент, в който се налага работна сила отвън да бъде внесена, така че да се покрият нуждите на пазара на труда. Считам, че голяма част от тези успехи се дължат именно на средствата, които можем да разполагаме от европейските фондове и от това, че съумяхме с известни изключения през последните 10 години разумно да ги използваме и да ги инвестираме. Сигурен съм, че това са инвестиции, които ще се изплащат с години наред, ще са в полза на поколения българи.

Каква е причината за зараждането на тази идея?
Достигнахме до извода, че в много от държавите членки не е ясно и не си дават сметка хората какво е постигнато и какво е директно финансирано от Европейския съюз. От тази гледна точка това подпомага популистки изказвания, политици, които използват тази неосведоменост и неинформираност и могат да въведат в заблуждение хората, че няма такава полза от съюза. Всъщност постиженията заобикалят много от европейските граждани. Всичко, което сме постигнали с общи усилия в крайна сметка остава точно за хората. Нашата идея е просто да го посочим, да го покажем и всички недобросъвестни политици, които искат да го използват срещу хората да кажат, че въпреки всички критики, които справедливо биха могли да бъдат отнесени към Европейския съюз, че той не е от полза за гражданите, което не е така.

Депутатите от Let the stars shine са членове на комисията за регионално развитие към ЕП. С инициативата се цели продължаване поддържането на регионалните политики на ЕС в сътрудничество и в полза на европейските граждани.

Евродепутатите искат по-добра комуникация с "Европа на гражданите". Те се борят с евродепутати и политици, които лобират за спиране на европейските фондове за регионално развитие, включително и на кохезионния фонд.