1,133 млрд. лв. по-малко приходи в бюджета, ако се въведе необлагаемия минимум от 510 лв. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев, който е бил финансов министър и заместник финансов министър в редица правителства и е участвал в изготвянето на 35 държавни бюджета.

Ананиев обясни, че въвеждането на необлагаем минимум би засегнал всички работещи български граждани, а не само тези, които са на заплата до 510 лв. Така този, който взима заплата от 720 лв., ще плати данък 10% на горницата, която остава след като се приспадне необлагаемия минимум от 510 лв.

Нинова събира повече приходи от Борисов с алтернативен Бюджет 2018

Нинова събира повече приходи от Борисов с алтернативен Бюджет 2018

БСП предлага болниците да се регистрират по Закона за лечебните заведения

"От доходите на всички работещи български граждани ще се приспадне необлагаем минимум", уточни Ананиев.

Той определи като куриоз намерението на левицата, обявено вчера на пресконференция и изтъкна, че този плосък данък от 10% е бил въведен, когато премиер е бил Сергей Станишев.

Ананиев посочи, че плоският данък е включен в програмата на правителството и правителството държи той да остане. Така общото увеличение на разходите за персонал в предложения проектобюджет възлиза на 730 млн. лв. Те са разпределени в приоритетните за сектори, това са най-вече системата на образованието, системата на отбраната и сигурността, на социалното осигуряване и грижите.

"С проектобюджета има увеличение на заплатите както на работещите в армията, така и на работещите в полицията", заяви той. В отбраната разходите за персонал ще бъдат увеличени със 100 млн. лв., а тези в МВР с 55 млн. "Този ресурс не трябва да се разпределя на калпак", обясни Ананиев.