ЕБВР – Среща в ЛондонДо края на тази година Европейската банка за възстановяване и развитие ще достави кредитни линии в размер на 40 милиона евро на търговски банки в България за кредитиране на малки и средни предприятия.
Това съобщи вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева след срещата на официалната българска делегация с президента на ЕБВР Жан Люмиер в Лондон, където се провежда годишната среща на банката.

България е много добро място за инвестиции по няколко важни причини, каза министър Шулева.
Тя изтъкна политическата и икономическата стабилност на страната, стабилните макроикономически показатели, конкурентната работна сила, достъпът до пазар с над 560 милиона потребители и над 100 споразумения за взаимна защита на инвестициите и избягване на двойното данъчно облагане. По време на срещата с президента на ЕБВР бе обсъдена стратегията на банката в България. Особен интерес е бил проявен към макроикономическите условия и в частност - към възможностите за бизнес у нас. От своя страна представителите на ЕБВР са потърсили и мнението на българското правителство как възприема стратегията на банката и какво според тях трябва да се приоретизира в работата им у нас.

Предвид на ограничените нужди на публичния сектор от инвестиране, за нас е от много по-голяма важност да се набляга на финансирането в частния сектор без държавна гаранция, каза министърът на финансите Милен Велчев. Според него в рамките на частния сектор трябва да се обърне повече внимание на малките и средните предприятия, заети с производство.

На срещата беше повдигната и темата за приватизацията у нас. От банката са констатирали напредъка в сделката с БТК и са изразили очаквания, че тя ще бъде финализирана в най-скоро време.

По-късно министър Велчев и заместникът му Илия Лингорски се срещнаха със Самюъл Бодман, зам.-министър на финансите на САЩ и ръководител на американската делегация в Лондон.
Министър Велчев повдигна три основни теми на срещата. Първата е свързана с подписването на споразумение за избягване на двойното данъчно облагане със САЩ.
Втората тема на разговора беше свързана с иракския дълг към България. Американската страна продължава да настоява да се предприемат действия по преструктуриране на дълга, за да стане възможно неговото обслужване. От своя страна министър Велчев е заявил, че предвид потенциала, който има иракската икономика и нефтеният сектор в частност, не би трябвало да очаква голямо опрощаване, а по-скоро разсрочване на дълга на Ирак.
На трето място министър Велчев е повдигнал въпроса за номинацията му за управляващ директор на МВФ.

Изпълнителният директор на МВФ за България – г-н Кремерс, който е ръководител на Холандската група за страната ни, официално внесе кандидатурата на министър Велчев в Съвета на директорите на МВФ за предстоящото обсъждане на всички номинирани кандидати. По всяка вероятност такова ще се проведе следващата седмица в рамките на пролетната среща на МВФ във Вашингтон.