503 млн. лeва е печалбата на банките за първите шест месеца на годината, сочат данните на БНБ.

Печалбата нараства с повече от 170 млн. лева спрямо първите шест месеца на миналата година, сочат данните на Българската народна банка, цитирани от БНР. Припомняме, само за месец май печалбата на банките се беше увеличила със 73 милиона лева, или с 19.38% спрямо предходната година.

Всички показатели на банките са на ниво и системата остава силна, категорични са от БНБ. Оттам допълват, че през второто тримесечие са взети мерки за допълнително укрепване на ликвидната и капиталовата позиция на пазарни участници, чувствителни към външно негативно въздействие.

В отчета за състоянието на банковата система към средата на годината не се посочва кризата в Гърция.

В края на юни, когато започна банковата ваканция в южната ни съседка, БНБ съобщи, че "вследствие на последователно прилаганите мерки от БНБ банките с гръцко акционерно участие поддържат ниво на ликвидност и капиталова адекватност, които са над средните за банковата система на България" и подчерта, че тези банки оперират самостоятелно и независимо от гръцката банкова система.

Според данните на БНБ към края на юни ликвидните активи на кредитните институции у нас са 23,7 млрд. лв. Коефициентът на ликвидност е 32,72%. Печалбата на банките се увеличава, като това се дължи основно на по-ниските разходи за лихви и обезценки.

Общият размер на депозитите в края на юни е 71 млрд. лв., от които около 60% са на домакинствата.