20 договора по еврофондовете са проверени от Агенцията по държавна финансова инспекция (АДФИ), като в 19 от тях са открити нарушения. Това съобщава БиТиВи, като се позовава на писмо от шефа на агенцията Венцислав Георгиев до парламента. Писмото е изпратено на 20 април. Копия от 5 доклада за извършените финансови инспекции са изпратени и на прокуратурата.

Георгиев уточнява, че при 18 от инспекциите са установени нарушения в областта на възлагането и изпълнението на обществени поръчки. При една инспекция нарушението е свързано с изплащането на възнаграждения. Там са регистрирани индикатори за измами. В писмото си до парламента Георгиев пояснява, че неправомерното плащане на възнаграждения е по програмата за „Рибарство".

Пет са нарушенията по Оперативна програма „Регионално развитие", 4 - по програма „Административен капацитет", 2 - по ОП „Околна среда", 2 - по Европейски социален фонд.

Нарушения са констатирани и в програмите за развитие на селските райони, „Рибарство", ОП „Конкурентноспособност" и Европейско териториално сътрудничество Гърция-България.

По един случай от Европейския бежански фонд също е установено нарушение, става ясно още от писмото на шефа на АДФИ до парламента.

От агенцията са издадени 51 акта за установяване на административни нарушения. В писмото си обаче Георгиев не посочва точно по кои проекти са установени нарушения.

До проверките се стигнало след подадени сигнали за злоупотреби, както и въз основа на изпълнението на годишния план за контрол на обществените поръчки.