Темида Адвокатите на “Вива Венчърс” направиха гаф, след като в жалбата подадена до Върховния административен съд (ВАС) са поискали спиране на изпълнението на точка 1 от решението на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация, с което холдинга бе отстранен от сделката с БТК.

Според ВАС искането за спиране на споменатото решение от страна на “Вива Венчърс” е безпредметно и процесуално недопустимо, тъй като съгласно разпоредбата на чл. 15, ал. 2 от Закона за Върховния административен съд, жалбата срещу индивидуален административен акт, каквото е решението на Надзора на АП, спира изпълнението му незабавно.

С подаването на жалбата срещу това решение изпълнението му е спряно по силата на закона, уточняват от ВАС.

Приватизацията на БТК е била обсъдена и на съвместното заседание на парламентарните групи на НДСВ и ДПС, на което присъства и изпълнителният директор на Агенцията за приватизация.

Вицепремиерът Николай Василев заяви, че на заседанието депутатите са се запознали с информация от Върховния административен съд, че отхвърления кандидат – купувач за БТК “Вива Венчърс” е атакувал решението на Агенцията за приватизация с жалба.

Казусът БТК е бил обсъден най-вече от юридическа гледна точка, съобщи депутатът от НДСВ Димитър Ламбовски.

Решението на парламентарното мнозинство е да се продължи приватизационната сделка до край, въпреки че актът не е административен и теоретично сделката ще бъде спряна от Върховния административен съд, съобщи заместник-председателят на парламентарната група на НДСВ Константин Пенчев.