Актуализацията на държавния бюджет се препъна на второто четене в бюджетната комисия.

Да се изплатят по-рано гарантираните влогове в КТБ, предлага Цонев
Още...

В условие на падащ кворум, без депутатите от ГЕРБ, бюджетната комисия на НС се зае с второ четене на актуализацията на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет, които трябва да бъдат окончателно гласувани по-късно днес на извънредното заседание на парламента.

С 225 милиона лева се актуализира бюджетът на Касата, като, припомняме, за тези пари има единство сред БСП, ДПС и ГЕРБ.

Що се отнася до държавния бюджет - с 50 милиона лева се увеличават парите за бедствия и аварии. Това става с вътрешно преразпределение, обясни Йордан Цонев, председател на бюджетната комисия. По думите му тази промяна в актуализацията се налага заради последните кризисни ситуации след наводненията.

Тези 50 милиона се вземат от парите за сектор енергетика, стана ясно по време на заседанието. Финансовият министър Петър Чобанов обясни, че в енергетиката имало как да се компенсират тези 50 милиона лева.

Социалистът Петър Кънев отново подчерта отново, че червените ще подкрепят актуализацията на НЗОК с 225 милиона лева. Социалистите ще подкрепят и повечето пари за бедствия. Останалите предложения за големия бюджет, няма да срещнат подкрепата на левицата, както вече е ясно.

Що се касае до средствата, предвидени за възстановяването на държавно гарантираните влогове в КТБ, Йордан Цонев каза, че се налага да отговорим на изискванията на ЕК и да се платят вложенията до 100 000 евро. (Това обаче противоречи на родното законодателство, б.р.)

След 20 август да започне изплащането на гарантираните влогове. Пада банковата тайна за офшорни фирми, както и за политици, кметове, магистрати. Само така те ще могат да си получат гарантираните средства.
Така отговаряме на обществения интерес досиетата КТБ да бъдат разкрити, каза Йордан Цонев.
Това не променя макрорамката на бюджета, с по-ранното изплащане на гарантираните депозити, поясни той.

Писмото на ЕК е доста оптекаемо, каза Петър Кънев. Първосигнални решения, не са удачни, по думите на социалиста. От БСП смятат да се въздържат по въпросния текст.

Йордан Цонев поясни, че този текст ще важи и за останалите банки. С това предложение няма да нанесем никакви вреди на бюджета, подчерта депутатът от ДПС и призова левицата да размисли в пленарна зала.
С гласовете „въздържал се" на социалистите текстът не мина в комисията, както и цялата актуализация на държавния бюджет. 225-те млн. за здравната каса бяха приети, както и преразпределението на 50 млн. за щетите от бедствията.