Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, в качеството си на принципал на "Фонд мениджър на финансовите инструменти в България" ЕАД (Фонд на фондовете), назначи трима членове на Надзорния съвет на дружеството. Това са Венцислав Аврамов, Николай Генчев и Николай Марков, съобщават от министерството.

Надзорният съвет се назначава в изпълнение на Решение на Министерския съвет от 5 октомври 2022 г. за промяна в устава на "Фонд мениджър на финансовите инструменти в България" ЕАД и преминаване от едностепенна форма на управление - управителен съвет - в двустепенна - управителен и надзорен съвети.

Назначението е поредна стъпка в процеса на въвеждането на чисти и прозрачни политики във Фонда на фондовете и спрямо добрите практики в индустрията.

Тримата членове се назначават до конкурс, съгласно Закона за публичните предприятия.

Венцислав Аврамов има над 17-годишен опит в одит, консултации по сделки и управление на частен капитал. Той е представител за България и региона на водещи международни инвестиционни фондове. От 2014 г. е член на Управителни и Надзорни съвети на компании в България, Гърция и Северна Македония. Съдружник в дружество за управление на недвижими имоти. Завършил е икономика и бизнес администрация в Американски университет в Благоевград.

Николай Генчев има дългогодишен опит в консултантския бизнес и във всички сфери на финансовия бизнес. Близо 20 години заема висши мениджърски позиции в управителни и надзорни органи на финансови институции. Николай Генчев освен инвеститор, е и ментор на млади предприемачи. Той е магистър по стопанско управление (MBA) от Софийския университет. Завършил е многобройни професионални обучения и курсове, включително в Харвардското бизнес училище.

Николай Марков има над 20-годишен, в т.ч. и управленски, опит в оценки, бизнес-моделиране, финансови и икономически анализи за клиенти в България, други страни в Европа, Америка и Азия. Той е работил и по редица проекти за финансови институции, вкл. за Световната банка, институционални фондове, финансирани с европейски средства, частни европейски фондове, европейски и азиатски банки, глобални финтех компании.