След като по време на вчерашната търговия еврото се търгуваше в тесен рйндж спрямо американската валута, в началото на днешния ден еврото покачи силно до 1.0960 долара нивото, след което отбеляза рязък спад.

Според трейдъри на пазара еврото е успяло да прескочи нивото на съпротива на 1.0920 долара и силно да покачи до 1.096 нивото , след като по време на тънката търговия се е появил голям ордер, който е оказал по-силно влияние от обикновено.

Повишението на еврото обаче се оказа краткотрайно и силно нестабилно, коментира finance.news.bg, като единната валута рязко падна под първата зона на подкрепа на 1.09 нивото към 1.0820/30 долара или обезценка за еврото с повече от един цент в рамките на няколко часа.

Пазарът вече приема идеята, че войната в Ирак ще бъде по-дълга и инвеститорите не са така говоти да продават долари, колкото бяха преди.

Появилият се песимизъм след няколко дни на сражения на британски и американсите войски, сега се трансформира в повече спокойствие и хладна оценка за напредъка на военните действия, като позитивните новини от Ирак се оценяват в подкрепа на американската валута.

Като фактор за текущото повишение на американската валута може да се изтъкне превземането на моста над река Тигър в Ирак, който позволява бърз достъп до Багдад, както и обсадата на Карбала.
Повишението на американската валута на международните пазари даде отражение и на кешовия пазар у нас, като доларът поскъпна с 2-3 стотинки и сега се купува за 1.78 лева и продава за 1.80 лева.