Българските граждани, които пътуват в Гърция, да разполагат с достатъчно евро в брой за непредвидени обстоятелства. Това препоръчват от Министерството на външните работи (МВнР) във връзка със ситуацията в съседката ни.

От ведомството обръщат внимание, че в региона на Солун, в Халкидики и други курортни дестинации, банкоматите не разполагат с налични средства. Хотелиерите изискват заплащане на туристическите услуги в  брой.

В Гърция имало и повишено търсене на горива, по данни на българското посолство в Атина.

Затворени са и част от бензиностанциите. Така, че по данни на външно, може да се очаква неритмично снабдяване с горива, особено в по-малките населени места.

От министерството поясняват, че изтичането на текущата програма за финансова подкрепа на Гърция и решението за провеждането на референдум на 5 юли по проблемите с кредитирането на страната, е довело до масово теглене на пари в брой от банкоматите в страната.

Банките остават затворени от днес до провеждането на референдума - 5 юли. Според актуалната информация до момента дейността на банките ще бъде възстановена на 7 юли. До 60 евро на ден са ограничени сумите за теглене в брой. С карти от чуждестранни банки ще могат да се теглят пари, като за тях ограничения няма, поясняват от Външно и предупреждават, че такива могат да бъдат наложени от финансовия министър.

Забранени са и паричните преводи към чужбина.