За последните 3 години НАП отчита над 2 млрд. лева ръст на данъчна основа при вътреобщностни придобивания. Те са декларирани от фирми, осъществяващи внос на стоки с висок фискален риск, съобщиха от НАП.

Български и румънски данъчни служители засилват сътрудничеството си в областта на ДДС измамите и превоза на рискови стоки. Това стана ясно след като представители на българските и на румънските данъчни администрации се срещнаха във Видин. Те се договориха за съвместни мерки за противодействие на данъчните измами.

На ГКПП "Дунав мост" - 2 данъчните видяха на място пропускателния режим и възможностите за подобряване ефективността на двустранния контрол.

В срещата участваха директорът на дирекция "Фискален контрол" в НАП Ивайло Тодоров, директорът на дирекция "Данъчно-осигурителен контрол" Васил Панов, директорът на ТД на НАП Велико Търново Ивайло Здравков и експерти от българската приходна агенция, които контролират вноса и търговията със стоки с висок фискален риск.

От румънска страна участниците бяха представители на Генералната дирекция за борба с измамите на Националната агенция за данъчна администрация (НАДА) на Румъния. Делегацията беше водена от Георге Константинеску - главен инспектор в Координационната служба за мониторинг и придобивания.

По време на срещата във Видин двете администрации обсъдиха допълнителните възможности за подобряване на обмена на информация, както и начините за по-ефективно използване на двустранното споразумение за сътрудничество.

От румънска страна бяха споделени добри практики за контрол на движението на стоки с висок фискален риск, декларирани като транзит за трети страни.

Звеното за фискален контрол в НАП беше създадено през 2014 г. със задача да контролира данъчните рискове при внос и търговия със стоки като плодове и зеленчуци, захар, брашно, месо и месни продукти, олио. Движението им на територията на страната се следи от екипи на приходната агенция на всички граници, както и от мобилни групи във вътрешността на страната.